Veel van wat in de decennia erna karakteristiek zal worden voor Lowlands, is er voor het eerst in 1994. Het is het jaar dat de tenten vernoemd worden naar het NAVO-spellingsalfabet: er is een Alpha, een Bravo en een Charlie.

25 jaar Lowlands

Lowlands 1994 Die keer dat Jeff Buckley er was

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 1994 Veel van wat in de decennia erna karakteristiek zal worden voor Lowlands, is er voor het eerst in 1994. Het is het jaar dat de tenten vernoemd worden naar het NAVO-spellingsalfabet: er is een Alpha, een Bravo en een Charlie.

Peter te Bos, zanger van rockband Claw Boys Claw en grafisch ontwerper, verzorgt de vormgeving en verzint een mascotte: de met een scheermes-mond behepte ‘Rapid Razor Bob’. De ontwerpstijl van Te Bos zal meer dan twintig jaar het uiterlijk van Lowlands bepalen, tot de relatie in oktober 2016 beëindigd wordt.

Lowlands groeit meteen hard: er komen vijfduizend mensen méér dan een jaar eerder, tot 12.500, en er zijn, mede vanwege de extra tent, in totaal zestig acts te zien.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Het regent en het regent

Ze verregenen op vrijdag; er valt ruim 2 centimeter regen. De rest van het weekend gaat het iets beter. Altrockband The Lemonheads wordt met een vrolijk optreden publieksfavoriet, maar ook het piepjonge britpop-bandje Oasis (hun debuutalbum Definitely Maybe komt net ná dat Lowlandsweekend pas uit) doet het goed.

Terugkijkend is de meest legendarische naam van het affice wellicht Jeff Buckley. Op zaterdagmiddag tussen 13.00 uur en 13.40 staat hij in de kleinste tent, de Charlie.

“Met zijn stem van kwikzilver zorgde hij op de vroege zaterdagmiddag voor een van de hoogtepunten van het festival”, zal NRC-recensent Jan Vollaard op maandag schrijven. Buckley brengt uiteindelijk maar één album uit; hij verdrinkt een kleine drie jaar na dat Lowlands-optreden in de Mississippi.

Affiche 1994

Driedaags popfestival met tenten, modder en herrie

Drie grote circustenten en een braderie van kermisattracties en eet- en drinkgelegenheden vormden het toneel van een driedaagse uitputtingsslag, die om het enorme aanbod van nieuwe, spannende of gewoon goede attracties beschouwd mag worden als het ‘North Sea’ van de pop. Lees verder

speaker 1,15 43,- Muntprijs Ticketprijs

Jeff Buckley & G. Love, backstage Lowlands 1994.
Video ohsteella2

Henry Rollins

@stolliebollie:

“Zeg nou zelf, deze foto gemaakt met een weggooicameraatje op Lowlands1994 van Henry Rollins, is toch geweldig!”

Oasis, Lowlands 1994

Video Oasis News

Het monopolie van popimpresariaat Mojo

Mojo Concerts is de grootste organisator van popconcerten in Nederland. Het 26 jaar oude bedrijf kan het zich dan ook permitteren een festival te organiseren waarvan al bij voorbaat vaststaat dat het niet winstgevend zal zijn. Op het Lowlandsfestival in de Flevopolder treden voornamelijk onbekende bands op. Lees verder

Redactie ‘25 jaar Lowlands’
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
NRC Nieuwe Media Team, Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.