Reportage

Vluchtelingen vullen Brabantse zorgvacatures

Zorginstellingen Brabantse zorginstellingen kampen met 1.100 vacatures. Vandaar dat volgend jaar tweehonderd vluchtelingen worden ingezet. Als ze het goed doen, krijgen ze daarnaast één dag per week les.

Roos Koole / ANP

Een noodkreet, dat was het. De Brabantse zorginstellingen, verenigd in het samenwerkingsverband Transvorm, maakten vorige week bekend dat ze mensen die ontslagen zijn in de zorg weer gaan aanschrijven. De zorg heeft hen weer nodig, is de boodschap.

In Brabant zijn in de zorg op dit moment 1.100 vacatures. Een groot deel daarvan is moeilijk te vullen: er solliciteert soms gewoon bijna niemand. En de verwachting is niet dat dit snel zal veranderen. Sterker nog, voor volgend jaar wordt een groei van het aantal vacatures verwacht.

Een van de oplossingen waarmee Transvorm komt: het inzetten van vluchtelingen. Voorlopig wordt gefocust op statushouders. Volgend jaar moeten er tweehonderd van hen in de zorg actief zijn. „We hebben het uitgerekend, en op basis van het aantal vluchtelingen in het zuiden is dit een realistische doelstelling”, zegt Marc Veldhoven, aanjager van het project Zonder Zorg 2020. „We hebben ze gewoon nodig. Denk aan mensen die bijvoorbeeld dementerenden gezelschap kunnen houden. Daar missen we handen, mensen die niet per se heel hoog opgeleid hoeven zijn, al is dat wel fijn natuurlijk.”

Geen duidelijk beeld

Bang voor problemen met de taal is Veldhoven niet. „Het gaat soms niet alleen om wat je zegt. Soms gaat het veel meer om gevoel. Ik denk aan mijn eigen moeder. Op een gegeven moment herkende ze mij bijvoorbeeld niet meer, maar ze had een hele goede band met een medewerker die niet per se goed Nederlands sprak.”

Daarnaast, zo geeft Veldhoven aan, zal er een samenwerking komen met roc’s, onder meer voor taalcursussen voor vluchtelingen.

Probleem blijft dat er op dit moment in Brabant geen duidelijk beeld is hoeveel vluchtelingen interesse of capaciteiten hebben die in de zorg van pas kunnen komen. „Gemeenten moeten dat goed in beeld gaan brengen”, zegt Marc Veldhoven. „Het is nu vooral: het kan niet anders dan dat er tussen de mensen goede kandidaten voor de zorg zitten.”

Lees ook: Vluchtelingen vinden niet snel een baan

Dat probleem herkent Anton Metske, bestuurder bij zorgaanbieder Archipel. Een jaar geleden probeerde hij zijn personeelstekorten op te vangen door op zoek te gaan naar vluchtelingen.

„Toen kwamen daar nauwelijks kandidaten uit naar voren, mede omdat er geen goed beeld was wie wat zou kunnen. We zijn nu bezig met een project in Litouwen, om daar verpleegkundigen vandaan te halen. Maar we zouden liever dichter bij huis de vluchtelingen inzetten.”

Doorstromen

In Eindhoven loopt een project waarin statushouders en nieuwe instromers worden gescreend, onder meer voor de zorgsector. Het doel: kijken in hoeverre mensen begeleid kunnen worden zodat ze aan de slag kunnen. „Het is belangrijk dat werkgevers niet alleen mensen een werkplek aanbieden, maar ook bijvoorbeeld begeleiding en een cursus”, zegt de Eindhovense PvdA-wethouder Staf Depla van werk en inkomen. „Het is fijn dat werkgevers nu bereid zijn een stapje extra te doen.”

Bij Transvorm zijn ze optimistisch. „De mensen die geschikt zijn voor werk in de zorg, kunnen meteen doorstromen naar een roc”, zegt Marc Veldhoven van Zonder Zorg 2020. „Daar krijgen ze dan een dag per week les. Denk dan aan taal en beroepsvaardigheden. De andere dagen van de week werken ze. Eerst als stage of werkervaringsplek en later als betaalde baan. Geloof mij maar: eind 2018 werken er minstens tweehonderd vluchtelingen in Brabant in de zorg. Zo ingewikkeld kan het gewoon niet zijn.”