Necrologie

Glen Campbell (81) bezong de cowboy die hij nooit was

De countryzanger scoorde een hit met ‘Rhinestone Cowboy’ en speelde gitaar op platen van grootheden als Elvis Presley en Frank Sinatra. Op latere leeftijd leed hij aan alzheimer.

Glen Campbell in 2008.
Glen Campbell in 2008. Foto Phil McCarten/Reuters

In zijn grootste hit bezong Glen Campbell een man die hij zelf nooit was. Rhinestone Cowboy ging over een berooide man die verlangend uitkeek naar de glitter en glamour van een carrière als rodeoheld. Campbell maakte er een optimistisch uptemponummer van – en daarmee scoorde hij in 1975 zijn wereldhit.

Glen Campbell, die sinds een paar jaar niet meer zong, is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden aan alzheimer. Hij maakte zijn ziekte in 2011 bekend, en kondigde toen een korte afscheidstournee aan. Die zou uiteindelijk bijna twee jaar duren. In totaal gaf hij 151 concerten en kwam er een ontroerende documentaire (vorig jaar ook op de Nederlandse televisie) waarin te zien was hoe dapper hij doorzette, met steun van een autocue voor zijn teksten en zijn drie jongste kinderen die in zijn begeleidingsband meespeelden.

Zijn eerste gitaar kocht Campbell als jongetje voor 7 dollar uit de catalogus van een postorderbedrijf. Hij kreeg zijn eerste kans bij het orkestje van een oom en reisde in 1960 naar Los Angeles, waar hij spoedig toetrad tot een select kringetje van studiomuzikanten. Hij speelde mee op de grootste hits uit die dagen, van Strangers in the Night (Frank Sinatra) tot Viva Las Vegas (Elvis Presley). Ook trad Campbell in 1965 een paar maanden op met de Beach Boys, als vervanger van de zieke Brian Wilson.

Het eindigde in Nashville

Zijn grootste hits, vanaf 1967, dateren uit de jaren zestig en zeventig. Hij verkocht vele miljoenen platen. In de Nederlandse Top-40 bereikte Rhinestone Cowboy in 1975 de derde plaats.

Met zijn gecoiffeerde baard was hij overduidelijk een countryzanger, maar geen purist. Integendeel: de vele strijkers en blazers in zijn muziek schiepen een kreukloze sound voor een zo breed mogelijk publiek.

Eind jaren zeventig, toen het succes minder werd, raakte hij verslaafd aan drank en drugs, maar het lukte hem daar van af te komen. In 1982 trad hij voor de vierde keer in het huwelijk. Sinds zijn afscheid leefde hij teruggetrokken in zijn huis in Malibu, met uitzicht op de Stille Oceaan. Maar hij keerde in 2014 terug naar Nashville, waar hij drie jaar later overleed.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat Campbell in Malibu overleden was; dat was in Nashville. Ook de chronologie van zijn succes en strijd tegen de verslaving is verbeterd.