Het mobiele gemeentehuis in Oude-Tonge.

David van Dam

Op dit eiland komt de gemeente in een camper naar je toe

Goeree-Overflakkee Om burgers van dienst te zijn, trekt de gemeente Goeree er met een rijdend serviceloket op uit. „Je helpt toch ruim 30 mensen in de week.”

​Sinds kort staat er een nieuwe ‘kraam’ op de weekmarkt in Oude-Tonge. Schuin tegenover ​​kaasboer Dammers en ​vishandel Schot van Dijke. ​Maar in de​ze​ witte camper koop je geen kaas, vis of brood​​​. Nee, hier kom je om je pasgeboren kind aan te geven, een parkeerkaart te kopen of een klacht over het huisvuil van je buurman in te dienen. Het is het mobiele gemeentehuis van de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee, dat hier komend half jaar op proef staat.​

Eén van de bezoekers deze vrijdagochtend is Tannie van der Reest (87). Ze parkeert haar fiets voor de deur en stapt de camper in. Binnen zitten gemeenteambtenaren Debby Tielemans en Tonny van Zanten achter hun beveiligde laptops. „Uw rijbewijs verlengen?”, vraagt Van Zanten. „Daar was ik al bang voor. Dat kunnen we hier niet. Daarvoor moet u toch naar het gemeentehuis in Middelharnis.”

Gemeenten worden steeds groter - het gemiddeld aantal inwoners is sinds 1950 verviervoudigd naar 40.000. De afstand tot het gemeentehuis groeit en de betrokkenheid en tevredenheid van inwoners over het lokale bestuur nemen af.

Sinds de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee in 2013 moesten fuseren tot één gemeente, kan de afstand tot het gemeentehuis oplopen tot zo’n 25 kilometer. Het eiland telt 49.000 inwoners.

Foto David van Dam
David van Dam
David van Dam

Fiat Chausson

Om de banden met haar inwoners aan te halen, de dienstverlening te verbeteren en te horen wat er speelt in de dorpen, toert Goeree de komende maanden met een camperbus, een tweedehands Fiat Chausson, langs drie dorpskernen. Hierdoor hoeven inwoners voor bepaalde producten en diensten niet meer naar het gemeentehuis in Middelharnis te reizen.

In de camper kun je van alles regelen: een huwelijksakte aanvragen, je verhuizing doorgeven, een klacht indienen over geluidsoverlast. Maar voor het aanvragen van paspoorten, id-bewijzen en rijbewijzen moet je naar het gemeentehuis.

In de camper wordt mevrouw Van der Reest toch nog op weg geholpen met de verlenging van haar rijbewijs. Ze zal namelijk eerst gekeurd moeten worden, omdat ze 87 is. „En dát aanvraagformulier hebben we hier wel”, zegt Van Zanten opgewekt.

Voor het aanvragen van paspoorten, id-bewijzen en rijbewijzen moet je naar het gemeentehuis

Het mobiele gemeentehuis is niet uniek. In de Amerikaanse stad Boston rijdt sinds 2012 een ‘City Hall to Go’ rond om de dienstverlening te verbeteren en voeling met de buurten te houden. Ook in Nederland is een rondrijdend gemeentehuis niet nieuw. Apeldoorn begon al eind jaren zestig met een ‘Stadhuis op Wielen’. Deze omgebouwde bestelbus stond vier dagen in de week op verschillende plaatsen in de gemeente. Het concept draaide goed, vertelt Jan van der Kamp van de gemeente Apeldoorn. „In de hoogtijdagen kwamen er ruim 10.000 klanten per jaar op af.”

Maar het werd een stuk minder druk toen in 2009 geen reisdocumenten meer in de bus mochten worden uitgegeven wegens aangescherpte veiligheidsmaatregelen. „Toen werd het een erg duur loket voor de resterende producten”, aldus Van der Kamp. Daarom besloot de gemeente na ruim 40 jaar te stoppen met deze vorm van dienstverlening.

Terugruilgarantie

Zal de bus in Goeree-Overflakkee wel rendabel blijken te zijn? Tot dusver komen er in de drie kernen grofweg 10 tot 15 mensen per ochtend langs in de camper. „Dan help je toch ruim 30 mensen in de week”, reageert burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. „Dat vind ik aanzienlijk. Het is de vraag of ze anders naar het gemeentehuis waren gekomen.” Naast dienstverlening gaat het ook om het bieden van een luisterend oor, benadrukt ze. „Je hoort wat er op dat moment in een kern leeft.”

Deze proef kost de gemeente geen extra personeel, aldus Grootenboer-Dubbelman. „De twee medewerkers in de bus zouden anders in het gemeentehuis zitten. Die werken toch al. En de tweedehands bus kostte 27.500 euro, met terugruilgarantie als de proef mocht mislukken.”

Dat het aanvragen van reisdocumenten niet kan in de camper, vindt de burgemeester ook een gemis. „Na de evaluatie moeten we onderzoeken of we dit niet toch mogelijk kunnen maken. Ondertussen zitten we niet stil. Dit najaar starten we met het thuisbezorgen van reisdocumenten.”

Inwoonster Tannie van der Reest weet al wanneer ze weer naar de camper komt. „Ik heb mijn paspoort laten verlopen, maar ik wil toch nog een keer naar mijn broer in Canada.” Maar ook daarvoor moet ze naar het gemeentehuis in Middelharnis. „Ach, dan fiets ik alleen even langs voor inlichtingen. Die bus staat er, dus dan moeten we er gebruik van maken ook.”

Nederland Oude-Tonge Het mobiele gemeentehuis. Met een camper, de zogenaamde GO-bus, brengen ambtenaren wekelijks een bezoek aan drie dorpskernen, verspreid over het eiland. Dankzij de GO-bus hoeven inwoners voor bepaalde producten en diensten niet meer naar het gemeentehuis in Middelharnis te reizen.
David van Dam
Foto David van Dam
David van Dam