Autofabrikant Mazda kondigt doorbraak aan in techniek voor benzinemotoren

Mazda heeft dinsdag aangekondigd dat het de eerste autofabrikant van de wereld wordt die erin slaagt om een nieuwe, veel efficiëntere techniek voor benzinemotoren te commercialiseren. Het gaat om een technologie voor een betere benzinemotor waar vele concurrenten al decennia onderzoek naar doen. De aankondiging is opmerkelijk vanwege de trend in de auto-industrie om steeds meer in te zetten op elektrisch rijden. De nieuwe compressieontstekingsmotor verbruikt 20 tot 30 procent minder brandstof dan de huidige motoren die Mazda in zijn auto’s gebruikt. De relatief kleine Japanse autofabrikant steekt met de aankondiging grotere fabrikanten als Daimler en General Motors de loef af, hoewel het slechts een fractie van de onderzoeksbudgetten van die bedrijven heeft. „Het is een enorme doorbraak”, volgens Ryoji Miyashita, voorzitter van autotechniekbedrijf AEMSS Inc. Mazda liet weten dat het auto’s met de nieuwe motor gaat verkopen vanaf 2019.

De stap van Mazda plaatst traditionele motoren centraal in de strategie van het bedrijf, en komt slechts enkele dagen nadat het aankondigde om samen te werken met concurrent Toyota om elektrische auto’s te ontwikkelen, en een fabriek in de VS te bouwen ter waarde van 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). „Elektrisch rijden is noodzakelijk maar de interneontstekingsmotor moet op de eerste plaats komen”, zei R&D-directeur Kiyoshi Fujiwara tegen journalisten.

De innovatieve motor heet SKYACTIV-X en Mazda heeft naar eigen zeggen geen plannen om de technologie door te verkopen aan andere autofabrikanten. Tegelijkertijd met de nieuwe motortechniek kondigde Mazda aan dat het ook elektrische voertuigen en elektrische technologie introduceert vanaf 2019, vooral bedoeld voor markten die de verkoop van vervuilende auto’s beperken. Ook gaf het bedrijf te kennen dat het inzet op zelfrijdende auto’s. Mazda mikt erop om technologie voor autonoom rijden vanaf 2025 standaard te maken in alle automodellen van het merk. (Reuters)