Amerikaanse landen veroordelen Venezuela

De landen laten weten de nieuwe grondwetgevende vergadering in Caracas niet te zullen erkennen.

Vlnr. de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Chili, Peru en Colombia (rechtsboven) tijdens de top in Lima.
Vlnr. de ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Chili, Peru en Colombia (rechtsboven) tijdens de top in Lima. Foto: Mariana Bazo / Reuters

Ministers van Buitenlandse Zaken van zeventien landen, waaronder Brazilië, Canada, Mexico en Argentinië lieten weten de nieuwgekozen grondwetgevende vergadering in Venezuela niet te zullen erkennen.

Deze ‘Constituyente’ moet de Venezolaanse grondwet vervangen, zodat er meer macht naar de president gaat. Dinsdag verklaarde het orgaan zich superieur aan alle andere bestuurslagen in Venezuela. In de slotverklaring veroordelen de zeventien Amerikaanse landen deze ‘verstoring van de democratische orde’ in Venezuela. Verder werd de Venezolaanse president Nicolás Marudo opgeroepen politieke gevangenen vrij te laten.

Protesten neergeslagen

Eerder op de dag sloeg de mensenrechtenorganisatie van de VN alarm over de situatie in Venezuela, waar demonstraties met harde hand worden neergeslagen. Gastland Peru noemde Venezuela een ‘dictatuur’.

Hoewel een groot deel van de individuele landen zich al scherp heeft opgesteld tegen de politieke ontwikkelingen in Caracas, bleek het niet eenvoudig om met een gezamenlijke verklaring te komen. Dit gebeurde dinsdagavond pas toen de grondwetgevende vergadering zichzelf tot belangrijkste bestuursorgaan uitriep. Wel schorste het Zuid-Amerikaanse handelsverband Mercosur Venezuela afgelopen weekend als lid.