Blader door 25 jaar Lowlands: welk jaar was jij erbij?

Lowlands groeide uit van bijna 7.000 man op een veldje in Biddinghuizen tot een megafestival. Een geschiedenis van jaar tot jaar, in woord en beeld.

Foto Andreas Terlaak

“In het begin was er dit: een zee van groeiend gras, een horizon te lang om te vertellen, een onbetrouwbare lucht”, schreef Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin over de eindeloze polder van Biddinghuizen. Het regende er flink in 1993, het jaar waarop bijna zevenduizend mensen neerstreken om bands als Rage Against the Machine en The Smashing Pumpkins te zien. Dat het festival de daaropvolgende 25 jaar zou uitgroeien tot een cultureel boegbeeld had toen niemand verwacht.

De verjaardag van Lowlands moet gevierd worden. Ook door stil te staan bij de impact van een festival dat door de jaren heen een eigen leven ging leiden. Daarom stelde NRC de afgelopen maanden een geschiedenis op van ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’: een archief waarin sinaasappelgevechten, ‘Theo!’ en legendarische concerten van Kyteman, Sigur Rós en anderen een plekje krijgen.

Lees de longread over 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder

Blader door 25 jaar Lowlands

 

  • Lowlands

    Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands

  •