VN: ernstige schendingen mensenrechten in Venezuela

Volgens de Verenigde Naties gebruikt de overheid stelselmatig grof geweld tegen betogers.

Een anti-overheidsprotest op 6 augustus in Valencia, Venezuela.
Een anti-overheidsprotest op 6 augustus in Valencia, Venezuela. Foto Ronaldo Schemidt/AFP

Volgens de Verenigde Naties gebruiken Venezolaanse veiligheidsdiensten stelselmatig buitensporig geweld tegen demonstranten in het land. Sinds april zouden daarbij tientallen doden zijn gevallen. Daarnaast zouden er sindsdien meer dan 5.000 demonstranten onterecht zijn opgesloten. De VN baseren zich op zo’n 135 interviews en roepen op om de mensenrechten te respecteren.

Van de demonstranten die sinds april onterecht werden vastgezet, zitten er volgens de VN nog steeds duizend gevangen. De organisatie stelt dinsdag verder dat de Venezolaanse overheid met geweld huizen binnentreedt. De VN maken zich zorgen dat de situatie verder escaleert en stellen de regering verantwoordelijk. Die zou de mensenrechten met onmiddellijke ingang moeten respecteren.

Moeren en bouten

VN-medewerkers spraken in de maand juli onder meer met slachtoffers en hun familie, getuigen, burgerrechtenorganisaties, journalisten en advocaten. Volgens getuigen zou de overheid traangas tegen demonstranten hebben ingezet zonder eerst te waarschuwen. Ook zouden moeren en bouten zijn gebruikt als munitie. Volgens de VN hebben overheidsinstanties dit soort incidenten bijna nooit veroordeeld.

De VN deed ook onderzoek naar 124 mensen die bij protesten overleden. Van die doden worden er 46 toegeschreven aan de veiligheidsdiensten en 27 aan bewapende pro-regeringsgroepen. De achtergrond van de andere doden is nog onduidelijk.

Lees ook een profiel van Nicolás Maduro, die druk bezig is om van Venezuela een totalitaire staat te maken.

Maduro

Sinds april zijn er veel grote demonstraties in Venezuela tegen president Maduro. Hij wil de grondwet wijzigen en zo nog meer macht krijgen. Ook wordt geprotesteerd tegen de economische crisis, waardoor er een tekort is aan onder meer voedsel en medicijnen.

Afgelopen weekend sloeg het Venezolaanse leger nog een opstand neer. Volgens regeringsbronnen viel een aantal opstandelingen een basis aan. Twee van de aanvallers kwamen om het leven, een raakte zwaargewond.

Burgemeester opgepakt

Kort na de bekendmaking van het onderzoek van de VN, liet het Hooggerechtshof van Venezuela weten dat burgemeester Ramón Muchacho van de stad Chacao moet worden gearresteerd.

De rechter heeft de oppositieleider veroordeeld tot vijftien maanden cel. Volgens het Hooggerechtshof had Muchacho (44) onder meer moeten voorkomen dat demonstranten wegen in Chacao konden blokkeren, schrijft de BBC.