Tom Dumoulin went aan nieuwe status

BinckBank Tour Na zijn Girozege lijkt Tom Dumoulin nu klaar voor de rest van het seizoen. Het WK? „Ik wil ook hoge ogen gooien in de wegwedstrijd.”

Foto Vincent Jannink/ANP

Glimlachend kijkt Tom Dumoulin op, terwijl hij uitfietst na een prima tijdrit in de BinckBank Tour. „Tom we hebben een spandoek voor je gemaakt”, roepen wat jeugdige fans en het bewijs priemt in de lucht naast de bus van Team Sunweb onder de A12 bij station Voorburg. „Mooi”, zegt Dumoulin zachtjes voor zich uit. Bescheiden steekt hij eventjes zijn hand op.

Zijn nieuwe status van bekende Nederlander? „Het is best wel druk maar ook heel speciaal”, had hij vlak ervoor al verteld. „Ik krijg er goede energie van, echt gaaf.”

Voorbij zijn de eindeloze huldigingen na zijn eindzege in de Ronde van Italië, als eerste Nederlander ooit. Na een korte vakantie, trainingsperiode en hoogtestage keerde Dumoulin eind juli sterk terug met een vierde plaats in de Clásica San Sebastian. Deze week mikt hij op de eindzege in de BinckBank Tour, de nieuwe naam van de Eneco Tour, een zevendaagse WorldTourwedstrijd door Nederland en België.

Meer over Team Sunweb: Collega’s? Nee, vooral vrienden

Koersen en winnen

Zijn hoofddoel dit najaar is het WK in het Noorse Bergen. „Maar deze koers is een doel op zich”, klinkt het in een kletsnat Voorburg stellig. „Ik vind koersen mooi, ik vind winnen mooi. Zoveel kansen heb je niet als je alles op één ding zet.”

Winnen was er dinsdag niet bij in de tijdrit over 9 kilometer, waarin specialist Dumoulin net als de meeste favorieten vroeg wilde starten om aan het slechtste weer te ontkomen. Maar de Limburger telde na een derde plaats zijn zegeningen. Slechts vijf seconden verloren op de sterke Zwitser Stefan Küng, die in de ‘hotseat’ het boek Unter Leute er maar bij nam om de drie uur te overbruggen tot zijn huldiging als ritwinnaar en klassementsleider. Dumoulin won tijd op alle concurrenten voor de eindzege. En dat zonder grote risico’s te nemen op het gladde parcours, dat door zijn ploegleider Arthur van Dongen als ‘WorldTour-onwaardig’ werd omschreven. „Viel wel mee”, vond zijn kopman. „Het kon zo echt wel.”

Heilige regenboogtrui

Graag had Dumoulin het ondanks de regen opgekomen publiek zijn rood-wit-blauwe trui getoond van nationaal kampioen tijdrijden, waarin hij ook glorieerde in de slottijdrit in de Giro. Maar bij Sunweb kiest manager Iwan Spekenbrink uit commerciële overwegingen voor een normaal sponsorshirt met een rood-wit-blauwe baan. „Tegen mij is gezegd: wij hebben dit shirt voor jou gemaakt en jij trekt dit aan”, sprak het boegbeeld van de ploeg over de keuze van Spekenbrink. „Ik snap zijn argumenten wel maar vind dat ik betere argumenten heb om een mooi shirt te hebben. Ik rijd het Nederlands kampioenschap voor een Nederlandse trui.”

Ik ga me in eerste instantie op de tijdrit focussen.

Belangrijker dan de kleur van zijn trui is zijn vorm in de Nederlands-Belgische rittenkoers, die het zwaartepunt kent in de Ardennen (zaterdag) en rond de Muur van Geraardsbergen (zondag). Daarna kiest Dumoulin waarschijnlijk voor een hoogtestage en rijdt hij twee WorldTourwedstrijden in Canada. Het WK in Bergen lijkt met een lastig parcours op zijn lijf geschreven. „Ik ga me in eerste instantie op de tijdrit focussen. Maar daarna hoop ik ook hoge ogen te gooien in de wegwedstrijd.”

Een wereldtitel zou meteen de oplossing zijn voor de truiendiscussie bij zijn ploeg. „Als ik die win, heeft Iwan me verzekerd dat het dan gewoon een mooie trui wordt.” De regenboogtrui blijft heilig.