Protesten in Marokkaans Rifgebied eisen eerste dode

Imad El Attabi zou op 20 juli zijn geraakt door een traangasgranaat en verkeerde sindsdien in coma.

Demonstranten in Al Hoceima.
Demonstranten in Al Hoceima. Foto EPA

De protesten in het Marokkaanse Rifgebied hebben het leven geëist van Imad El Attabi. Deze jonge Riffijn zou bij de demonstratie op 20 juli in Al Hoceima op zijn hoofd zijn geraakt door een traangasgranaat van de politie. Hij werd destijds in coma afgevoerd naar een ziekenhuis in Rabat. Verschillende media meldden toen al dat hij zou zijn overleden. De autoriteiten ontkenden dat. Advocaat

Lees ook: Illegaal Rif-protest gaat gewoon door in Al-Hoceima

Abdessadak Elbouchattaoui maakte dinsdag via Facebook bekend dat El-Attabi nu officieel dood is verklaard. Daarmee is hij de eerste dode sinds het begin van de protesten op 28 oktober 2016. De onrust in het Rifgebied werd aangewakkerd door het overlijden van vishandelaar Mohsin Fikri. Hij werd vermorzeld in een vuilniswagen. De voorbije negen maanden hebben er voortdurend protesten plaatsgevonden waarbij de bevolking vraagt om zorg, onderwijs en werkgelegenheid voor de Riffijnen. Er zit nog altijd een groot aantal activisten vast, onder wie de leider van de zogenoemde Hirak-beweging Nasser Zafzafi.