PowNed biedt excuses aan voor artikel over verdronken Syriër

Volgens het artikel zou de jongen die maandag verdronk in Venlo andere gasten “een vervelende dag” hebben bezorgd.

Dominique Weesie.
Dominique Weesie. Foto Rick Nederstigt/ANP

Oprichter en voorzitter van PowNed Dominique Weesie heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor een artikel dat op de website van de omroep is verschenen. In het artikel werd onder meer gezegd dat de zestienjarige Syrische jongen die maandag verdronk in een zwembad in Venlo de andere bezoekers “een vervelende dag” had bezorgd.

Het artikel leidde tot veel ophef op sociale media. Weesie noemde het artikel vanaf zijn vakantieadres via Twitter “misselijkmakend” en bood zijn excuses aan. Inmiddels is het stuk van de PowNed-website verwijderd. Weesie was niet bereikbaar voor commentaar.

Twitter avatar dweesie Dominique Weesie Ben op vakantie, maar werd op misselijkmakend artikel op onze site gewezen. Is inmiddels verwijderd maar oprechte excuses zijn op z’n plaats

De zestienjarige Syrische jongen werd maandagmiddag in kritieke toestand uit een zwembad Buitenbad Groot Venlo gehaald. Hij werd met een traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen maar de medische hulp kwam te laat. De jongen kon niet zwemmen, volgens Omroep Venlo zouden de medewerkers van het zwembad hem meerdere keren hebben gewaarschuwd niet het zwembad in te gaan.

In een reactie op het overlijden van de jongen liet de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) weten dat asielzoekers zwemles moeten krijgen en informatie over de gevaren van water. In 2015 overleed een negenjarig Syrisch meisje tijdens een schoolzwemles in Rhenen.