Parlement Zuid-Afrika beslist in anonieme stemming over lot Zuma

Motie van wantrouwen

Het parlement van Zuid-Afrika zou zich deze dinsdagmiddag uitspreken over een motie van wantrouwen tegen president Jacob Zuma, verrassend genoeg via een schriftelijke stemming. De oppositie in het door het ANC gedomineerde parlement vraagt daar al maanden om.

Parlementsvoorzitter en Zuma-vertrouweling Baleka Mbete hield echter vast aan een hoofdelijke stemming, waarbij duidelijk zou zijn welke ANC’ers de president niet meer steunen. Maandag zei ze echter dat een anonieme stemming, die het einde van Zuma’s presidentschap kan betekenen, aantoont dat het parlement luistert naar het volk.

Mosiuoa Lekota van het oppositionele Congress of the People noemde Mbete’s besluit „baanbrekend”. De oppositie hoopt dat ontevreden ANC-parlementariërs het vertrouwensvotum aan een meerderheid helpen.

Zuma’s presidentschap wordt geplaagd door corruptieschandalen. Hij wordt ervan beschuldigd zijn beleid te hebben laten beïnvloeden door de drie Indiase zakenbroeders Gupta. Volgens de door Zuma ontslagen minister Pravin Gordhan beslissen zij zelfs wie er minister wordt.

Het ANC bezet 249 van de 400 parlementszetels. Enkele kleine partijen hebben al laten weten niet tegen Zuma te willen stemmen, waardoor de steun van minimaal zestig ANC’ers nodig is om de motie kans van slagen te geven. Diverse ANC-parlementariërs hebben al openlijk gezegd de motie te zullen steunen.

Sinds hij in 2009 president werd, wist Zuma al zes keer een vertrouwensstemming te overleven. (NRC)