Overleden

Restaurantcriticus Millau (88) was geestelijk vader van term ‘nouvelle cuisine’

De beroemde Franse restaurantcriticus Christian Millau is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het culinaire tijdschrift Gault&Millau bekendgemaakt, dat Millau eind jaren zestig oprichtte met Henri Gault en dat uitgroeide tot een van de meest toonaangevende culinaire bladen. Millau werd in 1928 geboren als Christian Dubois-Millot. Hij begon als journalist bij Le Monde. In de jaren zeventig bedacht hij met Gault de term ‘nouvelle cuisine’. Dat staat voor op simpele wijze, met verse ingrediënten bereide gerechten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de presentatie. Gault&Millau stelden een puntensysteem op dat een tegenhanger is van de beroemde Michelinsterren. In Nederland ontving chef-kok Sergio Herman van toenmalig restaurant Oud-Sluis meermalen de maximale beoordeling van het blad. (NRC)