Ook Israël wil nieuwszender Al Jazeera in de ban doen

Boycot De nieuwszender wordt door het land ervan beticht „aan te zetten tot geweld”. Het besluit is een diplomatiek statement jegens Qatar.

Het kantoor van Al Jazeera in Jeruzalem moet dicht van de autoriteiten.
Het kantoor van Al Jazeera in Jeruzalem moet dicht van de autoriteiten. Foto Reuters

Israël heeft aangekondigd dat alle accreditaties voor journalisten van televisiezender Al Jazeera worden ingetrokken. Bovendien wil de regering van premier Benjamin Netanyahu het kantoor van het mediabedrijf in Jeruzalem sluiten, zo heeft minister Ayoob Kara (Communicatie) zondag laten weten. Het besluit is een diplomatiek statement jegens Qatar, de bakermat van de nieuwszender.

Ook heeft Israël kabelexploitanten in het land opgeroepen om de doorgifte te staken van uitzendingen van Al Jazeera die vanuit andere landen komen. Het betreft volgens Kara maatregelen die noodzakelijk zijn omdat via het kanaal militante groeperingen mensen „aanzetten tot het gebruik van geweld”.

„Onlangs hebben de meeste landen in de regio al vastgesteld dat Al Jazeera terrorisme en radicalisatie aanmoedigt”, zei minister Kara. „En als iedereen heeft geconstateerd dat Al Jazeera een hulpmiddel is van IS, Hamas, Hezbollah en Iran, dan is het vreemd om als enige land geen maatregelen te nemen.”

Algehele sluiting

Jordanië en Saoedi-Arabië sloten onlangs al kantoren van Al Jazeera in hun land. Dat besluit was onderdeel van een reeks diplomatieke maatregelen tegen het regime in Qatar, dat wordt beticht van steun aan terroristische organisaties.

De doorgifte van het kanaal is ook geblokkeerd in Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. De landen eisen een algehele sluiting van Al Jazeera, dat haar thuisbasis heeft in Qatar.

Al Jazeera spreekt in een reactie op het nieuws van een „ondemocratisch besluit” en wil juridische stappen ondernemen tegen Israël. De nieuwszender noemt het frappant dat de maatregel komt van een land dat zichzelf „de enige democratie in het Midden-Oosten noemt” en dat het bedrijf niet is ingelicht over de sancties. Al Jazeera wil zijn werkzaamheden in Gaza en Westelijke Jordaanoever voortzetten.

Volgens Al Jazeera probeert de Israëlische premier Netanyahu al langere tijd om het mediabedrijf in de ban te doen. Zo zou hij de berichtgeving over de recente spanningen rond de toegang tot de Tempelberg en de daarop gelegen Al-Aqsa-moskee hebben gekwalificeerd als „anti-Israëlisch”.

Al Jazeera is het belangrijkste televisiekanaal in het Midden-Oosten. Het mediabedrijf werd in 1996 opgericht en heeft zo’n drieduizend medewerkers, verspreid over redacties in ruim zeventig landen. Dagelijks kijken nog altijd miljoenen mensen, voornamelijk in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, naar de zender.