Onderzoeksraad gaat schandaal met besmette eieren onderzoeken

De OVV wil onder meer weten waarom het middel niet eerder is opgemerkt.

Foto Kristof van Accom/AFP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat naar aanleiding van het schandaal met het in eieren aangetroffen bestrijdingsmiddel fipronil een onderzoek starten. De OVV wil weten waarom het middel niet eerder is opgemerkt en welke rol de pluimveesector, de toezichthouder en de overheid hebben gespeeld.

In de eieren van meer dan honderd pluimveehouderijen werd een te hoge concentratie van de stof fipronil aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde dat sommige eieren zelfs een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormden. Verschillende supermarkten haalden de eieren hierop uit de schappen.

Schuldvraag minder van belang

Volgens de OVV is de schuldvraag bij het onderzoek minder relevant. Belangrijk is het krijgen van beter inzicht in de voedselketen om de voedselveiligheid te verbeteren, zo laat de OVV in een verklaring weten:

“Het gaat de Raad daarbij niet zozeer om de vraag hoe groot het acute risico van fipronil in de voedselketen is, maar hoe het voedselveiligheidssysteem functioneert.”

De OVV gaat ook kijken naar de manier waarop de consument is geïnformeerd over de risico’s van fipronil. Het is niet duidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag zal nemen. Normaal gesproken publiceert de OVV onderzoeksrapporten binnen één jaar.

Lees ook: Hoe herken ik een besmet ei? En negen andere vragen

Ook fipronil in koekjes en kip

De NVWA, die eerder al een onderzoek startte naar de aanwezigheid van fipronil in eieren, liet dinsdag weten dat deze week ook kippenvlees wordt getest op de aanwezigheid van het bestrijdingsmiddel. Uit eerste onderzoeken blijkt dat fipronil ook in geringe hoeveelheden in koekjes en kip is aangetroffen, zo meldt directeur Harm Janssens van laboratorium TLR, dat in opdracht van de NVWA onderzoek doet, aan de NOS. De hoeveelheden zijn zo klein dat ze geen bedreiging vormen voor consumenten, zegt Janssens.

Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische tegenhanger van de NVWA, zijn bij een Belgisch pluimveebedrijf ook nadat het bedrijf enige tijd gedwongen werd stilgelegd, eieren met te hoge concentraties fipronil aangetroffen. De Europese Commissie gaat onderzoeken of de FAVV Brussel op tijd heeft ingelicht over het probleem.