Nederlandse vakantiegangers gestrand op Madeira

Ook veel buitenlandse toeristen zitten vast op het Portugese eiland. Er staat te veel wind.

Gestrande reizigers op Funchal International Airport op Madeira.
Gestrande reizigers op Funchal International Airport op Madeira. Foto Homem De Gouveia/EPA

Duizenden toeristen, onder wie zeker 330 Nederlanders, zitten al een paar dagen vast op het Portugese eiland Madeira. Ze kunnen niet terugvliegen als gevolg van harde wind. De vakantiegangers worden opgevangen in hotels; een deel kan vanavond hoogstwaarschijnlijk alsnog naar huis.

In totaal zijn volgens de NOS zo’n 20.000 toeristen gestrand. Reisorganisatie TUI heeft er zo’n 150 gestrande reizigers. “Ze hebben dikke pech”, zegt woordvoerder Petra Kok. Door een combinatie van harde wind, de windrichting en valwinden, is het op sommige momenten te gevaarlijk voor vliegtuigen om te landen en op te stijgen.

Tientallen vluchten geschrapt

Er waren dinsdagmiddag ook 188 klanten van Corendon gestrand op Madeira. “Zij hadden zondagavond eigenlijk al terug moeten vliegen”, vertelt Corendon-woordvoerder Steven van der Heijden.

Afgelopen zaterdag begonnen de problemen. Tientallen vluchten van en naar Funchal International Airport werden geschrapt. Een vliegtuig met Nederlandse toeristen week uit naar het Spaanse eiland Tenerife. Een Corendon-vlucht uit Nederland maakte zondag rechtsomkeert.

De gestrande reizigers zijn ondergebracht in hotels, verspreid over het eiland. “Sommige mensen hoor je niet, want die hebben een heel luxe kamer”, vertelt TUI-woordvoerder Kok. “Maar er zijn ook mensen die in een klein kamertje zitten en die zijn vanzelfsprekend niet zo blij.” TUI en Corendon vergoeden de extra overnachtingen en maaltijden. De reisorganisaties kunnen nog niets zeggen over een eventuele schadevergoeding. Corendon benadrukt wel dat het gaat om overmacht.

Alsnog naar Nederland

De 150 klanten van TUI worden dinsdagavond alsnog naar Nederland gebracht, is de bedoeling. Ze vliegen vanaf het nabijgelegen eiland Porto Santo, waar de weersituatie stabieler is. De toeristen gaan daar dinsdagmiddag met een ferry naartoe. Op deze vlucht gaan ook 33 toeristen van Corendon mee. De rest van de Corendon-klanten vliegt uiterlijk woensdag- op donderdagnacht terug naar huis.

Corendon weet nog niet of alle klanten die van plan zijn om in de komende dagen naar Madeira te vliegen, wel kunnen vertrekken. “Het is momenteel chaos in de hotels op het eiland”, weet woordvoerder Van der Heijden. Sommige geboekte kamers zullen de komende dagen waarschijnlijk nog bezet worden door gestrande reizigers. Wel zijn de weersverwachtingen voor de komende dagen beter, waardoor steeds meer gestrande toeristen terug zullen kunnen vliegen.