Lowlands 1993 Nee, ideaal festivalweer is het zeker niet in augustus 1993, als de eerste editie van ‘A Campingflight To Lowlands Paradise’ plaatsvindt. Vrijdag regent het en wordt het amper 15 graden.

25 jaar Lowlands

Lowlands 1993 Kaartjes kocht je gewoon bij de ingang

Door Peter Zantingh, 10 augustus 2017

Lowlands 1993 Nee, ideaal festivalweer is het zeker niet in augustus 1993, als de eerste editie van ‘A Campingflight To Lowlands Paradise’ plaatsvindt. Vrijdag regent het en wordt het amper 15 graden.

De zondag is met een maximum van 18 graden nog de beste dag. Bezoekers worden met pendelbussen opgehaald van station Harderwijk of Elburg en kopen hun kaartje (a 75 gulden) gewoon aan de kassa, bij de ingang van het terrein. Ze krijgen er een getekende plattegrond bij. Links na de ingang mogen ze hun tentje neerzetten, daarachter is de campingwinkel.

Het festivalterrein bestaat uit niet meer dan een ‘kleine podiumtent’ (rond, rood) en een ‘grote podiumtent’ (vierkant, blauw). Concert- en festivalorganisator Mojo mikt op 10.000 bezoekers, maar er komen er 7.000. Ze lopen vooral uit voor Rage Against The Machine en op zaterdagavond het Nederlandse Urban Dance Squad. Voor een biertje betalen ze omgerekend 1,20 euro.

Lees ook: 25 jaar Lowlands: Een trendsettend muziekstadje in de polder.

Logistieke voordelen

Een maand van tevoren is het festival nog bijna afgeblazen: de organisatie verloopt rommelig en de kaartverkoop komt niet op gang. Maar organisator Mojo Concerts zet door: er komt een meerdaags popfestival in de Flevopolder, naast pretpark de Flevohof. De vooral op rock gerichte line-up is niet misselijk: binnen enkele maanden worden onder meer Rage Against The Machine, Smashing Pumpkins, Stone Temple Pilots, Tool, The Verve, Urban Dance Squad en Iggy Pop vastgelegd.

Dat lukt mede doordat Lowlands in hetzelfde weekend is geprogrammeerd als Pukkelpop (België) en Reading (Groot-Brittannië), zodat de grote Amerikaanse rockbands van het affiche niet voor één optreden hoeven over te komen. Een logistiek voordeel waar Lowlands nog vele jaren van zal profiteren.

Affiche 1993
speaker 1,20 34,- Muntprijs Ticketprijs
bericht aan Mirjam

Lowlands zonder telefoon

“‘Mirjam, hier, na Bad Brains.’ Die eerste editie, in 1993, toen was dit een van de manieren om af te spreken. Want een telefoon hadden we toen niet mee. Dit werkte toen. Wat we ook wel afspraken: na die-en-die band rechts naast de mix. En soms liep je elkaar echt uren mis, dat gebeurde ook. Zag je elkaar pas ‘ s nachts weer op de camping.”

Mirjam Van Der Feen, Groningen

Kampeer-popfestival moet nieuwe traditie worden

Tienduizend kamperende bezoekers in de Flevohof bij Dronten zagen de afgelopen drie dagen vijfendertig bands tijdens het openluchtfestival A Campingflight to Lowlands Paradise. Het eerste meerdaagse Nederlandse popfestival sinds Kralingen (1970) belooft een jaarlijks terugkerend festijn te worden. Lees verder

Tool “Bottom”.
Video John Linde

Het poppubliek wil zijn energie kwijt, hoe dan ook

Tijdens Rage Against The Machine kwam Sander, een 21-jarige beroepsmilitair uit Hellevoetsluis, bezweet uit de barrier gestrompeld. Zijn neus was een beetje beschadigd toen iemands soldatenkistje erop belandde. Maar hij kon haast niet wachten om terug te gaan. “Voor de kick”, zei Sander. Voor ongelukken is hij niet bang: “Ach ik zie het zo, als het mis gaat is het net als met een junkie, die kan ook een overdosis nemen.” Lees verder

Rage against the Machine “Know Your Enemy” met Maynard James Keenan.
Video Concert Matrix 3.0

Redactie 25 jaar Lowlands
Amanda Kuyper, Peter Zantingh, Len Maessen.
Eindredactie
Paul Steenhuis en Sandra Smallenburg.
Vorm
Koen Smeets.
Techniek
Milo Vermeulen en Koen Smeets.
Infographics
Wouter van Dijke, Yordi Dam, Pepijn Barnard en Stef Tervelde.
Beeldredactie
Nicole Robbers en Joyce Siahaya.
Video
Elze van Driel en Nina van Hattum.
Social Media
Jisca Cohen en Luuk Willekens.
Productie
Koen Smeets.
Met dank aan Lowlove.nl.