Jorge Zorreguieta, vader van koningin Máxima, overleden

Zorreguieta overleed op 89-jarige leeftijd in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires waar hij werd behandeld voor lymfeklierkanker.

Jorge Zorreguieta, koningin Beatrix en prinses Maxima zaterdag voorafgaand aan de doopplechtigheid van prinses Ariane in oktober 2007 in de Kloosterkerk Den Haag.
Jorge Zorreguieta, koningin Beatrix en prinses Maxima zaterdag voorafgaand aan de doopplechtigheid van prinses Ariane in oktober 2007 in de Kloosterkerk Den Haag. Foto Ronald Fleurbaaij/ANP

Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving van Argentijnse media. Hij was al langer ziek.

Zorreguieta overleed in de kliniek Fundaleu in Buenos Aires waar hij werd behandeld. De zakenman en oud-politicus tijdens de laatste militaire dictatuur was daar een week geleden opgenomen. Zijn dochter Máxima reisde daarom dit weekend af naar Argentinië. Omdat zijn toestand kritiek werd, bleef ze ook na het weekend.

Al jaren kampte Jorge Zorreguieta met het non-Hodgkin-lymfoom, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In november 2014 werd hij in dezelfde kliniek, die gespecialiseerd is in de behandeling van leukemie, opgenomen. Destijds brachten verschillende media zelfs het bericht dat hij was overleden. Zorreguieta herstelde echter en was dit voorjaar in Nederland voor de viering van de vijftigste verjaardag van zijn schoonzoon koning Willem-Alexander.

Lees ook de necrologie: Zorreguieta (89) had veel te danken aan dictatuur

Omstreden

Jorge Zorreguieta was in Nederland zeer omstreden. Tijdens het militaire bewind van generaal Jorge Videla in Argentinië eind jaren tachtig, was hij onderminister en later staatssecretaris van Landbouw en Veeteelt. In deze tijd, bekend als de ‘Vuile Oorlog’, werden duizenden politieke tegenstanders vermoord en gemarteld. Zorreguieta heeft altijd ontkend hier persoonlijk bij betrokken te zijn of hier enige kennis van te hebben gehad.

Uit onderzoek in opdracht van premier Kok bleek echter dat hij wel op de hoogte moet zijn geweest van de verdwijningen, al sloot de uitkomst ‘praktisch uit’ dat Zorreguieta hierbij persoonlijk betrokken was. Toch verbood Nederland hem aanwezig te zijn bij het huwelijk van zijn dochter met prins Willem-Alexander in 2002. Hij ontbrak in 2013 ook bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning.

Later in 2007 was hij wel welkom bij de doop van zijn kleindochters in Nederland. Ook waren Máxima en het koninklijk gezin in de jaren na het huwelijk om het jaar bij de Zorreguieta’s in Argentinië voor kerstmis.