Indiase vrouwen: uitgaan is niet vragen om verkrachting

Een politicus verweet een vrouwelijke dj die ‘s nachts bijna aangerand werd, dat ze maar niet zo laat op straat had moeten zijn.

Geweld is in India een enorm probleem. In 2012 waren er in het hele land felle protesten toen een vrouw door vijf mannen werd verkracht.
Geweld is in India een enorm probleem. In 2012 waren er in het hele land felle protesten toen een vrouw door vijf mannen werd verkracht. Foto Harish Tyagi / EPA

Onder de hashtag #AintNoCinderella twitteren vrouwen in India foto’s van zichzelf terwijl ze ‘s nachts buiten zijn. Een politicus verweet een vrouwelijke dj die ‘s nachts bijna aangerand werd, dat ze maar niet zo laat op straat had moeten zijn.

‘Ik doe wat ik wil, of het nu dag of nacht is. #AintNoCinderella’, twittert @queenpsays. Indiase vrouwen twitteren al meer dan een dag tweets en selfies van zichzelf terwijl ze ‘s nachts in de kroeg zitten, in de taxi of op straat staan. De stroom berichten kwam op gang nadat zaterdag een 29-jarige vrouw s’nachts bijna gekidnapt werd toen ze op weg naar huis was.

Lees ook: Geef zo’n man een trap in zijn kruis

Twee mannen probeerden haar auto te blokkeren en de autodeur te openen, maar ze wist te ontkomen. De politie kon de twee daarna aanhouden. Pikant was dat een van de mannen de zoon van een prominente politicus van regeringspartij BJP bleek te zijn. De vicepremier van de deelstaat Haryana waar het plaatsvond, Ramveer Bhatti, schoot zijn collega meteen te hulp. Volgens het principe van blaming the victim zei Bhatti tegen een lokaal tv-station:

“Het meisje had helemaal niet buiten moeten zijn, zo midden in de nacht. Waarom was ze zo laat op pad?”

Lees ook: Ze had zich gewoon rustig moeten laten verkrachten

Daarmee had hij zijn partijgenoot niet echt een dienst bewezen, bleek al snel. Vrouwen reageerden furieus dat Bhatti het slachtoffer op deze manier te schande maakte. Sharmistha Mukherjee, lid van de Congrespartij die in de oppositie zit, viel het slachtoffer snel bij:

En tientallen vrouwen volgden daarna:

Twitter avatar Palaksharmanews Palak Sharma Hey it’s midnight and I’m “out”!
#AintNoCinderella https://t.co/oKFNwtVIz0
Twitter avatar HasibaAmin Hasiba No one gets to tell us what to do and what not. (Especially not the BJP louts!) It’s our life!! #AintNoCinderella https://t.co/dcU0XH2KIK

Elk kwartier is er een verkrachting

Geweld tegen vrouwen is in India een groot probleem, elk kwartier wordt een vrouw verkracht. De groepsverkrachting van een vrouw die in 2012 aan de gevolgen ervan overleed, leidde tot massale protesten in het hele land. Het geweld vindt niet alleen plaats buitenshuis, maar zeker ook in huiselijke kring. In 2015 waren er maar liefst 327.394 aangiften van mishandeling, verkrachting en ontvoering door partners van de vrouw.

Lees ook: Voor de vijfde keer met zuur overgoten

En toch laat vrouwen in India zich niet weerhouden het nachtleven in te gaan, zoals wel uit de massale steun voor het slachtoffer op Twitter blijkt.

Twitter avatar farooquisana San🙋🏼 Oops 1.45am and I am out on Delhi Roads, In a short Dress 😱stop me if you can !!! #AintNoCinderella https://t.co/P7PWQM487H