In beeld

Het marmer van Michelangelo

In de zestiende eeuw ontdekte Michelangelo het marmer van zijn dromen, in de berg Altissimo in Toscane. Kunstenaars als Rodin traden in zijn voetsporen en gebruikte het materiaal voor kunstwerken. Nog altijd is de berg een plek vol bedrijvigheid, dankzij het marmer.
Werknemers, ook wel 'tecchiaioli' genoemd, onderzoeken marmer in de Cervaiole-steengroeve op de berg Altissimo in de Apuaanse Alpen in Toscane. In 1517 beklom Michelangelo de berg en vond er het 'marmer van zijn dromen'.
Alessandro Bianchi / Reuters
Een blik vanaf de berg Altissimo op de marmergroeve en de kust van Versilia.
Alessandro Bianchi / Reuters
Een weg waarover marmer vervoerd kan worden naar de Cervaiole-steengroeve. Met de zegen van paus Leo X ontwierp Michelangelo een pad waarover blokken van het witte marmer vervoerd konden worden van de berg naar Florence. Daar wilde Michelangelo het marmer gebruiken om de gevel van de kerk van San Lorenzo te versieren. In ruil daarvoor gaven autoriteiten in Florence toestemming aan Michelangelo om zoveel marmer uit de berg Altissimo te halen als hij wilde.
Alessandro Bianchi / Reuters
Na jaren werken aan de weg, trok paus Leo de toestemming die Michelangelo had gekregen in, en werd het project opgegeven. De kerk van San Lorenzo heeft nog altijd geen met marmer versierde gevel. De verblijfplaats op deze foto werd jaren later gebouwd.
Alessandro Bianchi / Reuters
Een oude verblijfplaats op de berg Altissimo.
Alessandro Bianchi / Reuters
De Cervaiole-steengroeve op de 1.589 meter hoge berg Altissimo. Uit de steengroeve wordt nog altijd marmer gehaald. Door moderne snij- en extractietechnieken is een surrealistisch landschap ontstaan, vergelijkbaar met sommige kubistische schilderijen.
Alessandro Bianchi / Reuters
Voor werknemers beginnen met de extractie van het marmer, hangen ze aan touwen langs de zijkant van de berg. Ze verwijderen rotsblokken die loszitten en die zouden kunnen vallen tijdens de werkzaamheden.
Alessandro Bianchi / Reuters
Een bulldozer vervoert een marmeren steen in de Cervaiole-steengroeve. Vroeger werd vooral gewerkt met hefbomen, beitels en hamers. Tegenwoordig ook met zagen en andere, zwaardere apparatuur.
Alessandro Bianchi / Reuters
In 1821 startte de lokale landeigenaar Marco Borrini een bedrijf met Fransman Jean Baptiste Alexandre Henraux, genaamd Henraux, een bedrijf dat nog steeds actief is. De onderneming werd opgezet om marmer uit de berg te halen en gaf een economsiche boost aan het gebied. Bovendien zorgde het voor werkgelegenheid. Op deze foto meet een werknemer een marmeren steen in de Cervaiole-steengroeve.
Alessandro Bianchi / Reuters
Machines verven marmer in het bedrijf Henraux in Querceta, Toscane. Tegenwoordig beheert het bedrijf de hele berg, heeft het 140 mensen in dienst en extraheert het marmer uit vijf steengroeven.
Alessandro Bianchi / Reuters
In de negentiende eeuw kozen Russische tsaren het marmer van de berg Altissimo voor de constructie van de Izaäkkathedraal in Sint- Petersburg. Daarnaast werd het marmer gebruikt in de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi, die in 2007 opende.
Alessandro Bianchi / Reuters
Een werknemer maakt een marmeren sculptuur schoon in de Henraux-fabriek in Querceta in Toscane. Door de jaren heen gebruikten kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore, Joan Miro en Isamu Noguchi het marmer voor hun kunstwerken.
Alessandro Bianchi / Reuters