Hackers dreigen HBO met lekken Game of Thrones

Als HBO geen dwangsom van miljoenen dollars betaalt, dreigen de hackers complete afleveringen van de hitserie vrij te geven.

Foto: Helen Sloan / HBO via AP

Een groep hackers heeft een eerste hoeveelheid data gelekt van de hitserie Game of Thrones, waarbij onder meer telefoonnummers van acteurs en wachtwoorden werden vrijgegeven. Productiemaatschappij HBO is gesommeerd een afkoopsom van miljoenen dollars te betalen om verder lekken te voorkomen. Dat meldt The Guardian dinsdag.

De hackers roepen HBO-topman Richard Plepler in een video op een dwangsom te betalen van “zes maanden ons salaris in bitcoin”, wat neer zou komen op omgerekend 10 tot 12,5 miljoen euro. Gebeurt dit niet binnen drie dagen, dan worden de data online verspreid.

Dit is er gestolen:

In de video beweren de hackers, die zichzelf mr. Smith noemen, in totaal zo’n 1,5 terabyte (1.500 gigabyte) aan gestolen data te bezitten. Het gaat volgens online magazine The Verge om nog niet uitgezonden afleveringen van Game of Thrones maar ook Ballers en Room 104, alsmede een flinke hoeveelheid vertrouwelijke data van HBO. In de documenten zouden verder nog de scripts van nog niet gefilmde GoT-afleveringen zitten.

In de eerste tranche vrijgegeven data zaten de telefoonnummers van acteurs Peter Dinklage, Lena Headey, en Emilia Clark. Ook is er een maand aan mailverkeer van vice-president Leslie Cohen verspreid.

Dat er data zijn gestolen heeft HBO erkend. Wat er precies is buitgemaakt is niet duidelijk, HBO doet nog onderzoek met experts in online beveiligingsexperts en de politie. In de video beweren de hackers een half jaar nodig gehad te hebben om de systemen van HBO te kraken.