Bewoner Fort Oranje krijgt hulp gemeente bij zoeken huisvesting

De bewoner had dat geëist in een kort geding. Het is de vraag wat dit voor andere vertrekkers betekent.

De ontruiming van Fort Oranje op 31 juli
De ontruiming van Fort Oranje op 31 juli Robin van Lonkhuijsen/ANP

De gemeente Zundert gaat in overleg met een bewoner van camping Fort Oranje die een kort geding had aangespannen tegen zijn ontruiming van het terrein. Dat hebben de beide partijen in de zaak dinsdagmorgen besloten. Komen ze er binnen vier weken alsnog niet uit, dan wordt de zaak vervolgd.

Bewoner Jerry Proost had het kort geding aangespannen omdat hij van de gemeente eiste dat ze hem eerst begeleidde bij het zoeken naar een nieuwe woonruimte voordat hij het terrein zou moeten verlaten. Volgens Proost stond dat toegezegd in een brief op 23 juni die naar alle bewoners van de camping is gestuurd. Daarin werd gesproken van het begeleiden naar een “passende oplossing” en een termijn van een jaar voor het zoeken naar een nieuw huis.

Op 28 juli bleek echter dat Proost en zijn medebewoners binnen een weekend van veld F weg zouden moeten zijn. Als enige besloot Proost te procederen tegen die plotselinge ontruiming.

De gemeente werd tijdens het proces dinsdagmorgen zeer kritisch ondervraagd door de rechter, waarna ze ervoor koos om in overleg te gaan met Proost. Een voor de gemeente negatieve uitspraak zou grote gevolgen kunnen hebben: dan zullen wellicht ook andere (voormalige) bewoners van Fort Oranje aanspraak maken op een langer verblijf op de camping en een persoonlijke begeleiding bij het zoeken naar een woning.

Lees ook de reportage van Fort Oranje: De camping gaat dicht en dus stromen buitenlanders toe

Wat is ‘passende oplossing?’

De gemeente laat via een woordvoerder weten niet bang te zijn dat die situatie ook nu, met alleen extra overleg als uitkomst, zal optreden.

“De vraag is wat een ‘passende oplossing’ is. Sommige mensen hebben al een woonruimte gevonden, anderen zijn terug naar hun land van herkomst. Voor sommige mensen is het misschien genoeg om te zeggen: hier is het nummer van woningcoöperatie X. Als iemand al iets heeft gevonden dan is het even afgerond.”

Mensen die speciale, bijvoorbeeld medische, zorg nodig hebben zitten bovendien al in een uitgebreider hulptraject.

Wel laat de woordvoerder weten dat “als we terugkijken [op de brief], dan kan je het altijd beter doen.” Tijdens de zitting zei de advocaat van de gemeente ook al dat het wellicht beter was geweest de ‘passende oplossing’ alleen te bieden aan hulpbehoevende bewoners.

Veld G

Volgens Frank Boomaars, de advocaat van Proost, is het wel degelijk mogelijk dat andere bewoners van Fort Oranje over zullen gaan tot eenzelfde procedure. “Veld G wordt volgende week ontruimd. Daar zitten mensen in dezelfde situatie als mijn cliënt.”

De Gemeente Zundert besloot eind juni Fort Oranje te sluiten. Het terrein stond toen al lange tijd bekend als een vakantiepark waar vooral permanente bewoners zaten, soms onder slechte omstandigheden. Er wonen veel arbeidsmigranten en er is sprake van criminaliteit. Juist de zinsnede over begeleiding bij nieuwe huisvesting uit de brief van de gemeente zorgde ervoor dat de camping de afgelopen tijd nieuwe bewoners aantrok: zij hoopten op hulp bij het vinden van een huis.