Europees kampioenschap op tv

Voetbal voor vrouwen trok nog nooit zoveel televisiekijkers als zondag

Live wedstrijden
Live wedstrijden

Nooit eerder keken in Nederland zoveel mensen naar een voetbalwedstrijd voor vrouwen als afgelopen zondag. De finale van het EK op NPO 1 trok 4,1 miljoen kijkers. Nog eens 40.000 mensen keken Nederland - Denemarken op Eurosport, dat ook alle wedstrijden van het EK uitzond. Dat blijkt uit gegevens van Stichting Kijkonderzoek (SKO). NPO 1 had zondag een marktaandeel van 83,2 procent: meer dan 8 op de 10 mensen die de tv aan hadden keken de EK-finale. In de laatste minuut van de wedstrijd waren dat zelfs 5,5 miljoen mensen, aldus de NOS.

Het EK in Nederland brak sowieso kijkcijferrecords. Het record voor dit EK stond op 1,6 miljoen kijkers naar de halve finale van het EK in 2009. Toen werd Oranje uitgeschakeld door Engeland. Interessant is dat de leeftijd van de NPO 1-kijker tijdens het EK lager was dan gemiddeld: 53 tegen 57 jaar.

Ook in Denemarken werd de finale goed bekeken. Bijna 1,5 miljoen kijkers zagen de voetbalwedstrijd op DR1 en TV2.

De best bekeken voetbalwedstrijd op de Nederlandse tv is de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal voor mannen in 2014 in Brazilië. Naar Nederland - Argentinië (0-0, Argentinië won na strafschoppen) keken destijds gemiddeld 9,1 miljoen mensen.