Belgische prins moet inleveren na weer een nieuwe ‘frats’

Prins Laurent ging naar de Chinese ambassade op de verjaardag van het Volksbevrijdingsleger – zonder toestemming of medeweten van de Belgische regering.

Prins Laurent bij een militaire parade op de Belgische nationale feestdag.
Prins Laurent bij een militaire parade op de Belgische nationale feestdag. Foto: Yves Herman / Reuters

De Belgische prins Laurent moet mogelijk een aanzienlijk deel van zijn toelage inleveren na een flinke uitglijder. Daartoe dient premier Charles Michel (MR) een voorstel in bij de regering. De sanctie, waarschijnlijk 10 procent van zijn jaarlijkse dotatie van 308.000 euro, volgt op wat de Belgische kranten dinsdag een “frats te veel” noemen.

Maandag kwam aan het licht dat de prins in militair uniform naar de Chinese ambassade is gegaan om de negentigste verjaardag van het Volksbevrijdingsleger te vieren. Daarvan was noch de Belgische regering, noch het koningshuis op de hoogte. De prins zette zelf een foto van het bezoek op Twitter.

Twitter avatar Laurent_of_B Laurent of Belgium 19/7/2017
Commemoration of 90th anniversary of the founding of the chinese people’s liberation army. https://t.co/xHWZnw2Wcr

Het is niet de eerste keer dat de controversiële Laurent in de fout is gegaan. Zo sprak hij dit jaar zonder toestemming af met de premier van Sri Lanka. Toen zei premier Michel dat hij bij een volgende misstap zijn toelage kon verliezen. In 2016 moest hij 16.000 euro terugbetalen aan de staat omdat hij zijn toelage had uitgegeven aan privézaken.

Als het aan een deel van de regeringspartijen lag, werd zijn hele toelage ingetrokken. Zij grijpen de ophef aan om een discussie te starten over dotaties. Die zouden enkel nog voor staatshoofden, afgetreden staatshoofden of toekomstige kroonprinsen en -prinsessen moeten gelden.