Journalist Feruz mag niet worden uitgezet naar Oezbekistan

De Russische rechter volgde met de uitspraak de oproep van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.

Foto Konstantin Salomatin
Foto Konstantin Salomatin Ali Feruz

Ali Feruz, de Russisch-Oezbeekse journalist en activist die vorige week in Moskou werd opgepakt, mag voorlopig niet worden uitgezet naar Oezbekistan. Dat verklaarde een Moskouse rechtbank dinsdagochtend na behandeling van het hoger beroep van Feruz.

Lees ook een interview met Ali Feruz: ‘Ik dacht dat Nederland mij zou helpen’

De rechter volgt daarmee de oproep van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, dat vorige week bepaalde dat Feruz, wiens echte naam Choedoberdi Noermatov is, niet uitgezet mag worden zolang het EHRM de zaak in behandeling heeft. Ook verklaarde de rechter zich overtuigd door het argument van de verdediging dat Feruz de zorg draagt voor zijn moeder.

Volgens zijn advocaat kan de behandeling van Feruz’ zaak ongeveer een jaar duren. Al die tijd zal hij vast blijven zitten in een speciale ‘uitzettingsgevangenis’ voor migranten in Moskou. In de rechtbank liet Feruz blauwe plekken zien, waaruit blijkt dat hij ook in de Russische gevangenis is mishandeld.

Oezbekistan bestempelde Feruz in het verleden onterecht tot ‘terrorist’. De vrees is dat hij daar voor jaren achter de tralies zal verdwijnen en zal worden gemarteld. Duitsland heeft zich bereid verklaard de journalist op te nemen, indien Feruz vrijkomt.

Lees meer over de arrestatie van Ali Feruz

Feruz - echte naam Choedoberdi Noermatov - werd geboren in Rusland, maar vertrok als tiener naar zijn vader in Oezbekistan. Hij vluchtte terug naar Rusland nadat Oezbekistan hem bestempelde tot ‘terrorist’ en de geheime dienst hem dwong als spion te werken. In Rusland vroeg hij meerdere malen asiel aan, maar dit werd hem geweigerd. Eerder dit jaar werd Feruz al eens opgepakt, Russische agenten wilden hem illegaal uitleveren aan de Oezbeekse geheime dienst.