Vrijwillige brandweer Sicilië stak branden aan om wat bij te verdienen

Bosbranden

De Italiaanse justitie heeft vijftien mensen aangeklaagd omdat zij als leden van de vrijwillige brandweer hun eigen werk organiseerden.

Een archieffoto van brand op Sicilië, genomen op 10 juli 2017. Foto Giovanni Isolino/AFP

Maandag woedde er op 47 plaatsen op Sicilië brand. Het aloude vermoeden dat een deel ervan is aangestoken is versterkt door de aanklacht tegen een groep van de vrijwillige brandweer: zij staken zelf het vuur aan om dan opgeroepen te worden à raison van 10 euro per uur.

De leider van deze eenheid is maandagmorgen gearresteerd, de veertien andere leden van deze eenheid zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens oplichting en brandstichting. De justitie begon een onderzoek toen bleek dat deze eenheid veel vaker dan andere eenheden van de vrijwillige brandweer werd ingeschakeld – en zo geld verdiende, in een regio waar de werkloosheid hoog is.

Soms werd de hulp ingeroepen van vrienden en bekenden om een brandmelding te doen, voor een plaats in de buurt van de standplaats van deze groep. Maar de leider van de eenheid trok er regelmatig op uit met zijn bestelbus om ergens brand te stichten, om daarna met de blusauto die brand te gaan bestrijden.

Eerder dit jaar woedden al felle branden in het zuiden van Italië. In veel gevallen zit de georganiseerde misdaad erachter.
    • Marc Leijendekker