VN-veiligheidsraad

Oud-aanklager Del Ponte stapt uit VN-commissie uit frustratie over onverschilligheid gruweldaden Syrië

Carla Del Ponte, voormalig aanklager bij het Rwandatribunaal en bij het Joegoslaviëtribunaal, wil niet langer namens de Verenigde Naties meewerken aan onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Syrië.

Del Ponte zegt volgende maand uit de VN-onderzoekscommissie te stappen omdat die geen enkele vooruitgang boekt. Ze hekelt alle strijdende partijen in Syrië, zowel die aan de kant van het regime van president Assad die „verschrikkelijke misdaden begaan”, als de verschillende rebellengroepen die bestaan uit „extremisten en terroristen. „Iedereen is slecht”. Ze verwijt de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad in het bijzonder laksheid.

Del Ponte (70) kondigde haar vertrek zondag aan in een gesprek met het tijdschrift Blick in de marge van het filmfestival van Locarno. De drie leden tellende onderzoekscommissie werd in augustus 2011 opgericht en valt onder de paraplu de VN-Mensenrechtenraad. Del Ponte, een Zwitser, werd in september 2012 benoemd. „Ik geef het op. De lidstaten van de Veiligheidsraad willen geen gerechtigheid”, zegt ze. „Ik kan niet langer lid zijn van deze commissie die eenvoudigweg niets doet.” (Reuters, AP)

    • Wim Brummelman