Twaalf jaar cel geëist tegen topman Samsung

Lee Jae-yong wordt onder meer verdacht van het omkopen van oud-president Park Geun-hye.

Jay Y. Lee werd in februari gearresteerd. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

De openbaar aanklager in Zuid-Korea heeft een celstraf van twaalf jaar geëist tegen topman van Samsung Lee Jae-yong, beter bekend als Jay Y. Lee. Dat meldt Reuters maandag. Hij wordt onder meer verdacht van het omkopen van oud-president Park Geun-hye, die in maart werd afgezet en gearresteerd.

De 49-jarige Lee zit al sinds februari vast. In januari werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, op 17 februari werd hij gearresteerd.

Lee zou de ex-president en haar vriendin Choi Soon-sil, die een belangrijke rol speelde in het schandaal, omgerekend zo’n 34 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om zo steun te krijgen voor een omstreden fusie. Ook wordt hij ervan verdacht opbrengsten uit criminele activiteiten verborgen te hebben gehouden en te hebben gelogen tijdens een parlementaire hoorzitting. Lee heeft zelf alle beschuldigingen ontkend. De uitspraak in de zaak volgt naar verwachting eind augustus.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken

Nationaal corruptieschandaal

Park werd in maart afgezet en later die maand gearresteerd voor haar rol in het omvangrijke corruptieschandaal.

Choi Soon-sil, de vriendin van Park en spil in het schandaal, werd in juni veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Ze zette een universiteit onder druk haar dochter toe te laten, terwijl haar resultaten niet voldoende waren. Er volgen nog meer rechtszaken tegen Choi, onder meer vanwege omkoping en corruptie. Choi had een grote invloed op Park: ze zou haar toespraken hebben geschreven en Park onder druk hebben gezet.

    • Etienne Verschuren