De Thuiskok: Joie de vivre

Laat ik maar meteen bekennen dat ik alle eetlust en levensvreugde voel wegebben bij de vele foto’s op social media van amateurkoks en hun vegan gerechten. Als je mensen wilt overhalen minder of helemaal geen dierlijke producten te eten, moet je het wel aantrekkelijk maken. Zo at ik eens vegetarische kip en was er twee dagen ziek van. Ondanks de verhipsterisering van het veganisme, blijft het een wat muffige, joie-de-vivre-onvriendelijke uitstraling hebben. Misschien ook door de opmerkelijke bekeringsdrift van sommige overtuigde veganisten die de blije, vleesvrije boodschap te pas en te onpas verspreiden.

De Australische Shannon Martinez en Mo Wyse van het restaurant Smyth & Daughters hebben met hun boek Eat Veagan afgerekend met dat muffige: het strak vormgegeven boek, in fraai zwart uitgegeven met een gothic vleugje en vrolijke sfeerfoto’s die soms herinneren aan Japanse snuisterijenwinkels, ziet er alleen al van de buitenkant veelbelovend uit. Misschien is het een bonus dat chefkok Martinez geen veganist is; ze koos voor de diervrije keuken vanwege de culinaire uitdaging: „hoe maak je vleesgerechten zonder vlees, kaasgerechten zonder kaas?” Die uitdaging is er zeker als je vleesgerechten wilt maken met namaakvlees, maar tegelijkertijd is dat wat me eraan tegenstaat.

Het is een beetje tegenstrijdig: geen vlees of garnalen willen eten, maar wel nepvlees en nepgarnalen, want kennelijk zijn ze onontbeerlijk voor een goede maaltijd. Maar nu ben ik te streng. Toen ik een eiwitdieet volgde, ging ik ook aan de proteinechocola als troost. Als je zonder dierlijke producten verder wilt, kun je dus kunstmatige vervangers gebruiken, maar ook kiezen voor vanzelfsprekend diervrije en smakelijke gerechten die je in de wereldkeuken vindt. Martinez en Wyse kiezen voor beide: in Eat Vegan vind je recepten met ei-vervangers en veganistische garnalen, maar ook gerechten uit bijvoorbeeld de Latijns-Amerikaanse keuken zonder ingrediënten die voor garnaal of gehaktbal spelen. Dat maakt het boek meteen een aanrader voor verstokte veganisten én bewuste carnivoren die het belang van vleesvrij begrijpen – al was het maar omdat er echt genoeg lekkers is zonder dierlijke producten.

Schrik niet van de soms lange ingrediëntenlijst, als je zorgt voor een goed gevulde voorraadkast met de juiste producten, kom je een heel eind, want de meeste recepten zijn zeer toegankelijk.