Noord-Korea keurt strenge VN-sancties af

Noord-Korea zegt zijn nucleaire programma voorlopig niet te zullen aanpassen. Zuid-Korea en Amerika willen beter gaan samenwerken om Noord-Korea verder onder druk te zetten.

De Amerikaanse president Donald Trump en president Moon van Zuid-Korea schudden elkaar de hand bij de laatste onderhandelingen over Noord-Korea in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump en president Moon van Zuid-Korea schudden elkaar de hand bij de laatste onderhandelingen over Noord-Korea in het Witte Huis. Foto Brendan Smialowski/AFP PHOTO

Noord-Korea zegt de meest recente maatregelen van de Verenigde Naties af te keuren. Volgens de staat zijn de VN-sancties een grove schending van de soevereiniteit.

Ook dreigt het land met wraakacties en uitbreiding van het nucleaire wapenarsenaal in reactie op de Amerikaanse VN-resolutie. In een statement gepubliceerd op staatsmedium KNCA herhaalt het land zijn verdere voornemen om over het nucleaire programma niet te zullen onderhandelen zolang de Verenigde Staten hun beleid niet eerst aanpassen.

De VS maken volgens het Noorden ‘een grote fout’ door te denken dat ze aan de andere kant van de oceaan veilig zijn. De waarschuwing wordt niet uitgebreid naar andere landen, mits zij zich niet mengen in het voornemen van de Verenigde Staten om mogelijk militair in te grijpen. Dat meldt persbureau Reuters.

Druk opvoeren

Zuid-Korea en de Verenigde Staten kondigden maandagochtend aan beter te willen samenwerken om de druk op Noord-Korea verder op te voeren. Ook Japan en Australië steunen het Amerikaanse voorstel om internationaal meer druk uit te oefenen op Noord-Korea. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, riep alle partijen juist op om met terughoudendheid te werk te gaan. China hoopt de situatie al langere tijd via diplomatieke onderhandelingen op te lossen.

Lees ook: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben

Strengste sancties

De resolutie werd zaterdag aangekondigd nadat Noord-Korea een reeks rakettesten uitvoerde. Als reactie hierop verbood de VN-Veiligheidsraad de Koreaanse export van kolen, ijzer, lood en vis. De producten zijn samen goed voor een derde van Noord-Korea’s jaarlijkse inkomsten. Ook mag er nog maar beperkt in joint ventures worden geïnvesteerd. Een ambassadeur van de VN noemde de maatregelen ‘de meest strenge sancties’ die het orgaan in tijden heeft opgelegd.

De Amerikaanse president Trump twitterde maandag ‘erg blij’ te zijn met de VN-resolutie.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just completed call with President Moon of South Korea. Very happy and impressed with 15-0 United Nations vote on North Korea sanctions.