Nog één Vuelta, dan is ‘El Pistolero’ Contador klaar

Wielrennen

De Spanjaard Alberto Contador (34) kondigt zijn afscheid aan. Zijn carrière werd getekend door een positieve dopingtest.

Foto Jeff Machoud/AFP

Als een pijl uit een boog schiet hij weg uit een groepje met ploeggenoot Lance Armstrong en Andy Schleck. Als een vlinder fladdert hij onnavolgbaar omhoog op de steile klim naar Verbier. De eerste Alpenetappe van de Tour de France 2009, Alberto Contador on top of his game. Een paar dagen later declasseert de Spaanse renner zijn concurrenten nog eens in een vlakke tijdrit rond het Meer van Annecy. Strakblauwe lucht, groenblauw water, een voortrazende gele trui op een witte machine. Serene glimlach na afloop. De beste van allemaal.

Acht jaar later, twee weken na zijn negende plaats in de Tour van 2017, kondigt de 34-jarige Contador zijn afscheid aan als wielrenner. De kopman van Trek-Segafredo zal op 19 augustus nog wel voor het laatst van start gaan in de Ronde van Spanje, die hij drie keer won. „Het zal mijn laatste wedstrijd zijn als beroepsrenner”, meldde hij maandagochtend op zijn website in een videoboodschap. „Ik zeg dit met een blij gevoel, zonder te treuren. Ik heb goed over deze beslissing nagedacht en denk dat er geen mooier afscheid is dan in mijn thuiswedstrijd in eigen land.”

0,00000000005 gram van het verboden middel clenbuterol scheelde het of Contador had in zijn carrière tot nu toe negen grote rondes gewonnen. Een positieve dopingtest in 2010 kostte hem na een lang juridisch gevecht niet alleen de Tourzege van dat jaar, maar ook de eindzege een jaar later in de Giro, waarin hij achteraf niet had mogen starten. Wat overblijft mag er nog altijd zijn: twee Tours (2007, 2009), twee Giro’s (2008, 2015) en drie Vuelta’s (2008, 2012 en 2014). Alleen Eddy Merckx, Bernard Hinault en Jacques Anquetil deden het beter. De smet van dopingzondaar? Het vrijwel onontkoombare lot van de kampioen in een besmeurd wielertijdperk.

Operacion Puerto

Contador begon zijn loopbaan bij ploegleider Manolo Saiz, later betrokken bij het Spaanse bloeddopingschandaal Operacion Puerto. Bijna was zijn loopbaan in de knop gebroken na een zware val plus hersenoperatie in 2004. Collega’s in het peloton konden hem later vaak in zichzelf horen prevelen tijdens afdalingen. Angst? Niets van te merken. Contador kon ook bergaf verrassen met onverschrokken aanvallen.

Lees ook de column van Wilfried de Jong over Contador.

Zijn eerste grote ronde won hij in 2007, nadat geletruidrager Michael Rasmussen door zijn eigen sponsor Rabobank uit de Tour was gehaald wegens het ontduiken van dopingcontroles. Een jaar later mocht zijn ploeg Astana niet meedoen aan de Tour, na dopingperikelen rond Aleksandr Vinokoerov. Contador won dan maar onvoorbereid de Giro, en maakte met denkbeeldige pistoolschoten tussen duim en wijsvinger duidelijk hoe hij over de Touruitsluiting dacht. El Pistolero, lange tijd zijn koosnaam tot hij het zegegebaar in 2015 opborg.

Een roofdier ook als weinig anderen in het peloton. Zie hem in de Tour van 2009 zelfs de dat jaar bij hem in de ploeg teruggekeerde Armstrong ‘killen’. Of hoe hij een jaar later op de Port de Balès direct genadeloos ‘beet’ na kettingproblemen van concurrent Andy Schleck. Na zijn dopingschorsing leek zijn snedige demarrage bergop wat afgebot. Maar nog altijd kon hij met zijn ijzeren wilskracht de koers in brand zetten, zoals in de Vuelta van 2014.

Van ploegleider en vertrouwensman Steven de Jongh leerde hij de aanpak van Sky-concurrent Chris Froome. Contador ging het gevecht dapper aan, maar had de laatste jaren op de toppen van zijn kunnen te vaak pech om de Brit in de Tour te verslaan. Na een nederlaag in juni in de Dauphiné wist hij zich dit jaar vooraf eigenlijk kansloos. Hij viel, verbeet de pijn, viel met vertrokken gezicht aan tot hij er bij neerviel. Maar winnen was er niet meer bij. „Waar een wil is, is een weg”, citeerde ploegleider Luca Guercilena het motto van zijn afscheid nemende kopman. Nog één Vuelta, dan wil Contador niet meer.

Correctie (7 augustus 2017): In een eerdere versie van dit artikel stond dat het 0,0000000005 gram van het verboden middel clenbuterol scheelde of Contador had in zijn carrière tot nu toe negen grote rondes gewonnen. Het gaat hier om 50 picogram, dus er ontbrak één nul.

    • Maarten Scholten