Is park Lepelenburg groot genoeg voor de huldiging?

De huldiging van de Oranje Leeuwinnen vindt plaats in park Lepelenburg in Utrecht. Daar is plaats voor 12.000 mensen.

Lieke Martens deelt handtekeningen uit aan oranjefans.
Lieke Martens deelt handtekeningen uit aan oranjefans. Foto Vincent Jannink/ANP

Nu de Oranje Leeuwinnen zondag Europees kampioen voetbal zijn geworden, volgt er maandagavond een huldiging in park Lepelenburg in Utrecht: een stadspark in het drukke centrum. Dat is nog eens wat anders dan een uitverkocht voetbalstadion. Is zo’n park niet te klein voor al die voetbalfans?

Lepelenburg is een mooi en ruim park, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Je kunt de Domtoren zien.” Hij vindt het moeilijk inschatten hoeveel mensen precies zullen komen en of het park dus te klein zal zijn. In Lepelenburg passen zo’n 12.000 mensen. Mochten er meer bezoekers komen, wordt het park afgesloten. Voor wie niet meer op het terrein past, is aan de overkant van het water een groot scherm opgesteld. „Zo kunnen ze toch nog met een schuin oog de live huldiging volgen”, aldus de woordvoerder.

De ‘Oranje Leeuwinnen’ zullen maandagavond per boot aankomen bij park Lepelenburg voor de huldiging. Om 19 uur vertrekken ze met een boot vanaf de Zonstraat, ongeveer een kwartier later komen ze bij het park aan. Het liveprogramma op het podium begint om 17 uur en eindigt om 20.30 uur.

Lees ook: Internationale waardering voor ‘speels’ Oranje

De belangstelling van het publiek voor dit EK voetbal voor vrouwen is met elke gewonnen wedstrijd gegroeid, met als hoogtepunt de finale tegen Denemarken afgelopen zondag, die via de televisie door 4,1 miljoen mensen is bekeken en live in het stadion door ruim 28.000 mensen. De eerste wedstrijd werd gevolgd door 2,1 miljoen tv-kijkers en bijna elke wedstrijd kwamen daar meer kijkers bij.

Ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) vindt het aantal bezoekers van een huldiging moeilijk inschatten. „Mensen kunnen op vakantie zijn, waardoor ze wegblijven. Maar door de vakantie kunnen ze ook juist thuis zijn en zo’n huldiging als een leuk uitstapje zien”, zegt een woordvoerder.

Veiligheidsrisico’s

Gemeente en KNVB raden gegadigden aan met het openbaar vervoer te komen in plaats van de auto. In de straten die grenzen aan het park geldt een parkeerverbod, ook voor vergunninghouders. Voor mensen die met de trein komen, waarschuwt de NS wel om de terugreis goed te plannen. „Als het te druk wordt, kunnen reizigers beter niet inzetten op de laatste trein terug.” De NS bekijkt deze middag of er extra treinen moeten worden ingezet, naargelang het aantal mensen dat naar Utrecht afreist.

De KNVB kiest voor een huldiging in Utrecht omdat dat de plaats is waar het succes van de Leeuwinnen in juli begon, met een 1-0 overwinning op Noorwegen. Utrecht is een van de zeven speelsteden van het EK. Bovendien ligt de stad centraal, zegt de KNVB. Mensen kunnen er dus makkelijk naartoe.

Grote risico’s verwacht de KNVB niet. „Het publiek dat hierop afkomt bestaat meestal uit groepen vrouwen en families met jonge kinderen. Die houden het netjes, is onze ervaring.” Bovendien staan in het park „alleen een paar banken. Verder kan er weinig stuk gaan.” De politie kan niet zeggen hoeveel agenten er precies worden ingezet bij het evenement. Wel geldt het als een evenemententerrein, dus worden er bij de drie ingangen van het park rugzakken gecontroleerd, en wordt het park met hekken afgesloten. Meer informatie over parkeergelegenheid, openbaar vervoer en veiligheid staat op een site over Oranje.

„Het allerbelangrijkste blijft”, zegt de woordvoerder van de KNVB: „Dat we er een mooi feestje van maken, voor de meiden!”