Huizen in brand

Tientallen mensen gedood door onbekende aanvallers in noorden van Afghanistan

Bij een aanval op een dorp in het noorden van Afghanistan hebben militanten in de nacht van zaterdag op zondag tientallen mensen gedood, onder wie vrouwen en kinderen. Ook zijn zeven leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten om het leven gekomen, alsmede enkele van de aanvallers, meldt Reuters.

Wie de militanten precies zijn, of tot welke groep ze behoren, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de lokale gouverneur ging om het strijders van Islamitische Staat en de Talibaan, die de aanval gezamenlijk uitvoerden, maar de Talibaan zelf ontkenden erbij betrokken te zijn. Of IS wel meedeed, is onbevestigd.

De aanvallers bestormden een veiligheidspost in Sayyad, een district niet ver van de grens met Turkmenistan. Ze staken dertig huizen in brand. De Afghaanse veiligheidsdiensten trokken zich terug uit het gebied toen duidelijk was geworden dat ze geen steun zouden krijgen van de luchtmacht, schrijft AP. In Afghanistan zijn dit jaar de gevechten tussen opstandelingen en veiligheidsdiensten talrijker geworden. In de eerste zes maanden kwamen 1.662 burgers om, meldt Reuters op basis van de Verenigde Naties. (NRC)

    • ---