Veroordeeld voor oplichting, maar Frans W. kon toch topman worden

Fraude Ondanks een veroordeling voor oplichting en valsheid in geschrifte schopte Frans W. het tot topman van een beursgenoteerd bedrijf. Nu zijn miljoenen euro’s van beleggers zoek.

Foto iStock

Miljoenen euro’s van beleggers zijn zoek. Op last van de AFM ligt de aandelenhandel sinds maart stil. New Sources Energy beloofde „integer en transparant” te werken en „maatschappelijk verantwoord ondernemen”. Achteraf bezien zijn er weinig beschrijvingen denkbaar die zo slecht van toepassing zijn op het eerste Nederlandse beursfonds in zonne-energie.

Topman Frans W. (51) werd in mei door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) aangehouden wegens verdenking van beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. Via zijn eigen bv’tjes trok hij geld aan om zonneparken te kopen, die hij vervolgens zou ‘inbrengen’ in het beursfonds. Van de 6 miljoen euro die particuliere beleggers zo investeerden, is volgens de FIOD echter „vermoedelijk maar een fractie belegd”. W. is vorige week vrijgekomen, in afwachting van het onderzoek. Hij is nog altijd verdachte.

Vraag is waarom het zo ver heeft moeten komen. Het blazoen van topman W. is namelijk niet onbevlekt. NRC ontdekte dat de geboren Groninger in 2003 al eens is veroordeeld tot 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf voor oplichting en valsheid in geschrifte. W. weekte onder valse namen en met valse salarisdocumenten tienduizenden euro’s aan kredieten los bij Nationale-Nederlanden, zo bevestigt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Lege beurshuls

Ondanks die veroordeling wist W. het te schoppen tot topman van een aan het Damrak genoteerd beursfonds. Eind 2013 maakte New Sources via de lege beurshuls van het failliete IT-bedrijf Management Share zijn debuut op de Amsterdamse beurs. Geen echte beursgang dus maar een zogeheten reverse listing: met als gevolg dat W. en zijn plannen geen toets van advocaten, bankiers én beursbedrijf Euronext hoefden te doorstaan.

W. gebruikte zijn positie als topman van een aan de Amsterdamse beurs genoteerd bedrijf vervolgens om beleggers te lokken voor investeringen buiten New Sources om. Via zijn LW Holding probeerde hij particulieren te laten beleggen in obligaties waarmee Duitse zonnecentrales zouden worden aangekocht. „Hij heeft een belangrijke positie als CEO bij New Sources Energy N.V. welke genoteerd staat aan de Amsterdamse Euronext beurs”, staat in een prospectus.

Daarnaast prijkt de foto van een opgewekte W. in pak met rode das en montere lach onder zijn grijsbruine haardos. Voor dit bewuste zonnepark in het Duitse Niepars wordt beleggers – die minimaal 5.000 euro moeten investeren – een rendement van 7,2 procent en „uiterst laag risico!” beloofd. Omdat de Duitse regering een stroomafnametarief garandeert, kan er niets misgaan.

Maar intussen zijn de ingelegde gelden zoek.

Lees ook over Jacques H., die extraatjes regelde voor auto’s van ministers, in ruil voor informatie over grote overheidsorders: Een aparte vering voor de BMW 530 van minister Kamp

Geconfronteerd met de eerdere veroordeling voor oplichting reageert een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbaasd. Ze zegt dat de AFM enkel bestuurders van financiële instellingen toetst en dat is New Sources Energy niet. De vraag of het niet belangrijk is dat alle bestuurders van beursgenoteerde bedrijven van onbesproken gedrag zijn, noemt ze „een legitieme vraag”. „Maar wij moeten op basis van wet- en regelgeving handelen en dit valt niet onder ons toezicht.”

Ook is het niet nodig om als bestuurder van een beursfonds een verklaring omtrent het gedrag (vog) te overleggen. Bij een dergelijke verklaring worden antecedenten gecontroleerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een vog is voor een trits beroepen wél verplicht, waaronder taxichauffeurs, tolken, kinderopvangmedewerkers, advocaten en bestuurders van woningbouwcorporataties.

Wij moeten op basis van wet- en regelgeving handelen en dit valt niet onder ons toezicht.

Informatie schoot tekort

De AFM greep overigens wel in bij New Sources Energy. Ze vond dat beleggersinformatie tekortschoot en legde eind vorig jaar een dwangsom op van maximaal 50.000 euro als W. niet meer informatie zou verstrekken. Dat deed hij niet. In maart legde de toezichthouder de handel in het aandeel stil. Ruim vier maanden later is dat nóg het geval, een record.

David Tomic van beleggersvereninging VEB vindt dat de kwestie zorgt voor „vraagtekens” bij de praktijk van kleine bedrijven die via de lege beurshuls van een ander zelf naar de beurs gaan. „Het toont dat je van AFM en Euronext meer inspanning mag verwachten rond de informatieverschaffing bij reverse listings om beleggers goed te informeren over de activiteiten die worden ingebracht. Dit is een voorbeeld van waar het helemaal is misgegaan.” Euronext laat weten dat het toezicht na de notering bij de AFM ligt en dat het dan „aan de commissarissen, de eigenaren van een onderneming en de aandeelhouders is om strategische besluiten te nemen.”

Er hing een zweem van mogelijke belangenverstrengeling om de man.

Helemaal verbaasd is Tomic niet. „Bij de betreffende aandeelhoudersvergadering eind 2013 waar W. benoemd werd, ontstond de indruk dat ze snel dat lege beursfonds nieuw leven wilden inblazen en er te snel onverantwoorde sprongen zijn gemaakt. Er hing een zweem van mogelijke belangenverstrengeling om de man.”

De advocaat van W. laat weten dat hij geen commentaar geeft, omdat het onderzoek nog loopt.