Erdogan: coupverdachten verschijnen voortaan in bruine overall voor rechter

Door dit shirt is nu bruin verplicht.
Door dit shirt is nu bruin verplicht. Foto AFP

Verdachten van deelname aan de verijdelde coup in Turkije van juli vorig jaar verschijnen voortaan in een bruine overall in de rechtszaal. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag tijdens een toespraak bij de opening van een stadion in de oostelijke provincie Malatya gezegd.

Ook terreurverdachten mogen niet meer in hun eigen kleding voor de rechter verschijnen. Zij moeten straks bruine broeken en jassen dragen. Dat kondigde Erdogan zaterdag in diezelfde toespraak aan. „Niet langer komen ze naar de rechtszaal in de kleren die ze willen”, zei de president. „Voortaan zullen ze op deze manier opvallen”, voegde hij eraan toe.

Op de eerste verjaardag van de couppoging op 15 juli had Erdogan al pakken „zoals op Guantánamo” voorgesteld, verwijzend naar de bekende oranje overalls die Amerikaanse terreurgevangenen op Guantánamo Bay dragen. De aanleiding voor deze uitspraak was een voormalige soldaat die enkele dagen eerder in een T-shirt met de tekst ‘held’ erop voor de rechtbank was verschenen. Dat leidde tot ophef in de rechtszaal waarna de rechter de zitting enige tijd besloot te schorsen. In de daaropvolgende dagen werden in het hele land mensen gearresteerd vanwege het dragen van hetzelfde shirt.

Sinds de couppoging die vorig jaar aan meer dan 300 Turken het leven kostte, zijn in Turkije meer dan 50.000 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid. Ook werden meer dan 150.000 personen geschorst of ontslagen. (NRC)