China roept Noord-Korea op af te zien van rakettesten

VN-Veiligheidsraad De economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un worden verscherpt. Noord-Korea dreigt nu met wraakacties.

China heeft bevriend Noord-Korea zondag opgeroepen „verstandig” te zijn en vanaf nu af te zien van nieuwe kernproeven en het testen van ballistische, langeafstandsraketten. Dat gebeurde nadat de VN-Veiligheidsraad zaterdag unaniem had besloten de economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un te verscherpen.

In reactie hierop kwam het staatsmedium KNCA met een statement: over het nucleaire programma wordt niet onderhandeld zolang de VS haar beleid niet eerst aanpassen. De VS maken volgens Noord-Korea ‘een grote fout’ door te denken dat ze aan de andere kant van de oceaan veilig zijn. Noord-Korea dreigt met wraakacties en uitbreiding van het nucleaire wapenarsenaal.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi waarschuwde zondag zijn Noord-Koreaanse collega Ri Yong-ho tijdens een ASEAN-top in Manila de wil van de internationale gemeenschap niet langer te tarten.

China stemde zaterdag in met een VN-resolutie waardoor de Noord-Koreaanse export van kolen, ijzererts, lood en vis naar China ter waarde van 1 miljard dollar wordt aangepakt. Noord-Korea exporteerde in 2016 voor 3 miljard dollar aan goederen naar het buurland. Opvallend is dat de oliehandel gewoon doorgaat.

De nieuwe sancties zijn een reactie van de Veiligheidsraad op de twee proeven in juli met intercontinentale ballistische raketten van het type Hwasong-14. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, gaat het om „de zwaarste economische sancties in een generatie”.

Of de nieuwe sancties Noord-Korea echt zullen raken, hangt grotendeels af van China en Rusland, die negentig dagen de tijd hebben gekregen om de strafmaatregelen in de praktijk te brengen. Volgens Chinese media is de import van Noord-Koreaanse steenkolen, een belangrijke bron van inkomsten voor Pyongyang, al drie maanden geleden stop gezet. De handel in Noord-Koreaans goud, zilver, koper en titanium was al verboden, maar ging ondergronds door. Eerder dit jaar adverteerde Noord-Korea zelfs met afgeprijsd titanium. China en Rusland hebben zich er zaterdag in New York ook toe verplicht de overboeking van gelden van de tienduizenden Noord-Koreaanse arbeidsmigranten in hun landen te blokkeren.

Volgens VN-onderzoek werken 50.000 Noord-Koreanen in het buitenland, vooral in China en Rusland, maar ook in Afrika, het Midden-Oosten en Europa. VN-landen mogen volgens de nieuwe resolutie geen Noord-Koreaanse arbeiders meer toelaten. In het nieuwe pakket is de lijst van Noord-Koreanen die geen reisvisa kunnen krijgen uitgebreid. Het gaat vooral om de bestuurders van vijf banken en handelsbedrijven.