Bolt na nederlaag fel over doping

Afscheid

Usain Bolt kreeg niet zijn gewenste afscheid. Hij verloor van Justin Gatlin (35), maar verwierp de suggestie van doping

Usain Bolt na zijn laatste 100 meter, zaterdag in Londen. De Jamaicaan eindigde er als derde. Foto Matthias Schrader/AP

Usain Bolt blijkt ook maar een mens. Zelfs hij kan grote wedstrijden verliezen, bleek op de WK in Londen. Uitgerekend Justin Gatlin, de 35-jarige Amerikaan met een dopingverleden, versjteerde zaterdag op de 100 meter het afscheidsfeestje van de onaantastbaar geachte 30-jarige Jamaicaan. Gatlin werd wereldkampioen in 9,92 seconden. Bolt werd zelfs geen tweede, omdat ook het grote Amerikaanse talent Christian Coleman hem in 9,94 voorbleef. Bolt noteerde ‘slechts’ 9,95 en moest zich – heel ongewoon – verzoenen met brons.

De gedenkwaardige avond kreeg ook nog een memorabel slot toen Bolt op de persconferentie fel van leer trok na een vraag over doping. Waar de sprinter in voorgaande jaren de mediaverplichting in jolijt afwerkte, gaf hij deze keer uiting aan diepere emoties. Een vraagsteller had vastgesteld dat deze 100-meterfinale de langzaamste was sinds 2003 en zij vroeg Gatlin of dat gerelateerd kan worden aan de strengere dopingcontroles.

Nog voor de Amerikaan, die vanwege zijn dopingverleden in het stadion massaal werd uitgefloten, een antwoord kon geven, greep Bolt de microfoon en maakte Gatlin duidelijk dat hij antwoord zou geven.

„Respectloos, zo’n vraag”, riposteerde de onttroonde sprinter. „Ik heb altijd hard gewerkt en Justin heeft altijd hard gewerkt. Wij hebben ons door de jaren keer op keer bewezen. Soms gaan de zaken niet zoals je wilt, heb je een blessure of staat de wind tegen. Jouw suggestie is respectloos, snap je dat?”

Gatlin voegde daaraan toe: „Wij zijn en blijven mensen, die steeds weer met hoge verwachtingen worden opgezadeld. Wij trainen elke dag, terwijl jullie journalisten op jullie kont zitten en stukjes schrijven. Natuurlijk vallen onze tijden soms tegen, maar dat staat los van de algoritmen van antidoping.”

Wat niet wegnam dat de organisatie de huldiging van de 100 meter op zondagavond veiligheidshalve van acht uur naar tien voor zeven had verplaatst, kort voor aanvang van het avondprogramma. Slim gekozen, want de vervroeging, met een nog niet gevuld stadion, leidde tot minder boegeroep voor Gatlin. Hij werd nog wel uitgejoeld, maar lang niet zo massaal als voorgaande dagen.

    • Henk Stouwdam