In beeld

Bidden voor vrede tijdens de verkiezingen Kenia

Ongeveer 19 miljoen stemgerechtigden in Kenia mogen dinsdag een nieuwe president kiezen. De verkiezingen worden in binnen- en buitenland vol spanning gevolgd. Tien jaar geleden, eind december 2007, ontaardden de stembusgang en de uitslag in etnisch geweld op grote schaal.
Inwoners van het dorpje Dol Dol in de regio Laikipia, 250 kilometer ten noorden van Nairobi, zijn afgekomen op een bijeenkomst met parlementariër Sarah Korere die uit de streek komt.
Baz Ratner/REUTERS
Kerkdienst in de volkswijk Kibera van Nairobi. De gelovigen baden er afgelopen zondag voor vrede, een vrouw knielt om te worden gezegend.
DAI KUROKAWA/EPA
Raila Odinga, kandidaat namens een alliantie van oppositiegroepen, arriveert in Suswa, over de weg ruim 120 kilometer ten westen van de hoofdstad Nairobi. Zijn aanhangers zwaaien met stokken.
Baz Ratner/REUTERS
Kerkdienst in Nairobi, zondag 30 juli. Een koorlid houdt een Keniaas vlaggetje in de hand, en een briefje met een gebed.
Ben Curtis/AP Photo
Leuzen die eind 2007, begin 2008 op een muur werden gekalkt in de volkswijk Kibera van Nairobi: ‘Respecteer de politie’ en ‘Bewaar de vrede’. Oppositieleider Odinga lijkt hier de meeste stemmen te krijgen. Eind december 2007 ontaardde de stembusgang in etnisch geweld. Zeker 1.100 mensen werden gedood, 600.000 mensen sloegen op de vlucht.
DAI KUROKAWA/EPA
Een medewerker van het verkiezingsbureau draagt een nog niet uitgevouwen stembus een stemlokaal in Nairobi binnen.
Baz Ratner/REUTERS
Een boer in de regio Laikipia aan de evenaar neemt de schade aan zijn gebouwen op. Door de droogte liepen eerder dit jaar de spanningen hoog op tussen grondbezittende boeren en veehoudende nomaden. Op zoek naar voedsel voor hun koeien namen de nomaden met hun kuddes grote stukken land van de boeren in bezit.
Joe Mwihia/AP Photo
Bidden voor vrede. Massale bijeenkomst in Nairobi, zondag 20 juli.
Baz Ratner /REUTERS
Het kantoor van de Nationale Super Alliantie (NASA) in Kisumu, aan het Vicoriameer. Verschillende oppositiepartijen verenigden zich in januari van dit jaar in de NASA om, onder aanvoering van Raila Odinga, sterker te staan bij de algemene verkiezingen van dinsdag.
FREDRIK LERNERYD/AFP PHOTO
Kinderen uit Obunga, in het westen van Kenia, stappen in een auto om naar een bruiloftsfeest te gaan. Tien jaar geleden was Obunga een van de plekken waar geweld uitbrak. Onder anderen Uhuru Kenyatta, zittend president en een van de twee belangrijkste kandidaten tijdens deze verkiezingen, en zijn vice-president William Ruto werden door het Internationaal Strafhof in Den Haag vervolgd wegens het organiseren van het verkiezingsgeweld, maar hun proces werd gestaakt omdat de aanklager de bewijsvoering niet rond kreeg.
FREDRIK LERNERYD/AFP
Een gelovige in het dorpje Kisumu Ndogo in een volkswijk van Nairobi gaat met haar zoontje naar de kerk om te bidden voor een vreedzaam verloop van de verkiezingen.
Thomas Mukoya/REUTERS
Verkiezingsmedewerkers controleren de stembussen die over de verschillende stembureau’s in Nairobi verdeeld zullen worden.
Baz Ratner/REUTERS
Twee jongetjes in Nairobi wachten op de bus. Veel Kenianen gaan voor de verkiezingen naar het dorp of de stad waar ze zijn geregisteerd, om daar hun stem uit te brengen. Anderen gaan tijdelijk weg uit vrees voor ongeregeldheden in het gebied waar ze wonen.
Jerome Delay/ AP Photo
Stemgerechtigden in de wijk Kibera van Nairobi controleren of hun naam op de stemlijsten staat. Een cameraman filmde het tafereel deze maandag.
Jerome Delay/AP Photo
Aanhangers van oppositieleider Odinga’s Orange Democratic Movement (ODM), vorige maand op een bijeenkomst in Nairobi. Odina voert namens de oppositie de Nationale Super Alliantie (NASA) aan. Bij de laatste presidentsverkiezingen , in 2013, protesteerde Odinga tegen de uitslag wegens problemen met de stemcomputers.
DAI KUROKAWA/EPA