Als The Bachelorette alleen maar Aziatische kandidaten zou hebben

In het dertienjarig bestaan van de serie The Bachelorette waren er van de 325 kandidaten slechts drie Aziatische Amerikanen. Een stel filmmakers neemt de serie op de hak.

Still uit de video.

Net als in Nederland speelt ook in de VS de discussie over diversiteit op televisie en in films. Een groepje van Aziatisch-Amerikaanse filmmakers besloot de populaire realityserie The Bachelorette op de hak te nemen.

Dertien jaar, 325 kandidaten en slechts drie hadden daarvan een Aziatische achtergrond. Maandag is de seizoensfinale van The Bachelorette waarin advocate Rachel Lindsay besluit of ze met Eric, Peter of Bryan haar leven wil delen. Lindsay was de eerste zwarte kandidate in dertien jaar. De serie, waarvan de Nederlandse versie maar een kort leven was beschoren, is er in het verleden al vaker van beschuldigd dat het een heel witte serie is.

Voor de volledigheid: er is bijvoorbeeld ook nog nooit een homoseksuele, transgender of lesbische kandidaat geweest. Wung Fu Productions, een collectief van Aziatisch-Amerikaanse filmmakers, besloot de serie eens op de hak te nemen. Op hun populaire YouTube-kanaal publiceerde het een spoof van een nieuw seizoen van The Bachelorette met dit keer alleen maar kandidaten met een Aziatische achtergrond. The Bachelorette - ‘Hey, I’m here to meet all types of guys’ - begint bij de derde kandidaat iets te vermoeden:

Er zitten allerlei grapjes in die de spot drijven met zowel clichés uit de series zelf en ook met stereotypen van Aziaten: zo doen de kandidaten allemaal hun schoenen uit als ze het huis binnengaan, drinken ze heel veel, zijn ze dol op computerspelletjes, lijkt een kandidaat veel jonger en heeft een ander een dubbele ooglidcorrectie gehad (in Zuid-Korea ondergaan mensen massaal oogcorrecties).

Diversiteit was dit seizoen van de serie overigens vaker het thema. Er ontstond flinke ophef toen uitlekte dat een van de kandidaten eerder een aantal racistische opmerkingen had getwitterd. En fans waren teleurgesteld toen Lindsay de enige kandidaat met een Aziatische achtergrond al snel naar huis stuurde.

    • Anouk Eigenraam