10.000 kilometer rennen - en dan sneuvelen na 9.964

De ultra-marathonrenner wilde “het uithoudingsvermogen van de menselijke geest laten zien”. Hij stortte 36 kilometer voor de finish in.

Het was hem bijna gelukt. De Indiase ultra-marathonrenner Samir Singh wilde een wereldrecord vestigen en honderd dagen achter elkaar honderd kilometer per dag rennen. Hij wilde “het uithoudingsvermogen van de menselijke geest laten zien”, zei hij tegen persbureau AFP. Maar op de laatste dag, 36 kilometer voor de finish, stortte hij in.

Singh begon op 29 april met zijn wereldrecordpoging. Hij rende veertien uur per dag door de straten van de Indiase stad Mumbai. Na 47 dagen ontmoette hij de documentairemakers Vandana en Vikram Bhatti. Ze waren geraakt door zijn doorzettingsvermogen en startten een Facebookcampagne om donaties voor Singh op te halen. Ze doopten zijn uitdaging om in The Faith Run. Singh kreeg meer aandacht. Zijn fans renden zelfs à la Forest Gump met hem mee om hem aan te moedigen.

Uitdaging

Op dag 96 werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Hij woog nog maar veertig kilo, had een darminfectie en koorts. Maar zolang hij de misgelopen kilometers in de daaropvolgende dagen zou kunnen inhalen, zou hij alsnog zijn doel bereiken.

En dus begon hij de volgende ochtend weer met rennen, tot hij op de laatste dag niet meer kon. Hij moest opgeven en belandde opnieuw in het ziekenhuis. Desondanks is hij tevreden met zijn prestatie en nodigt hij andere atleten uit om zijn uitdaging te perfectioneren. Zelf wil hij eerst aansterken voordat hij aan een nieuwe uitdaging begint.

    • Belia Heilbron