Brons voor Schippers op 100 meter bij WK atletiek

Eerder op de avond won atlete Anouk Vetter met een Nederlands puntenrecord al knap brons op de meerkamp.

De finish op de 100 meter. Uiterst links Schippers.
De finish op de 100 meter. Uiterst links Schippers. Foto Matthew Childs/Reuters

Dafne Schippers heeft zondag brons gepakt op de 100 meter bij de WK atletiek. De Nederlandse liep een tijd van 10,96 seconden en kwam vlakbij het zilver. Wereldkampioen werd de Amerikaanse Tori Bowie in 10,85 seconden. Tweede werd de verrassende Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust.

Schippers werd vijfde over twee halve finales en had daardoor de pech dat ze in de finale in een van de buitenbanen moest starten. De Nederlandse kwam niet als snelste uit de startblokken maar wist met een goede tweede 50 meter een terrein goed te maken. Door haar borst slim vooruit over de finish te drukken hield ze onder meer favoriet Elaine Thompson achter zich.

Schippers behaalde twee jaar terug WK-zilver op de 100 meter. Ze verdedigt later deze week haar wereldtitel op de 200 meter, een afstand die haar beter ligt. Vorig jaar won ze in Rio de Janeiro eveneens zilver op de 200 meter.

Na afloop had Schippers het opnieuw over de startblokken waarover Bolt eerder ook al klaagde. “Mijn startblok ging naar beneden net op het moment dat het startschot valt, waardoor je al aan een inhaalrace moet beginnen.”

Brons voor Vetter op de meerkamp

De Nederlandse Anouk Vetter heeft zondagavond bij de WK atletiek knap het brons veroverd op de meerkamp. De atlete werd op de afsluitende 800 meter negende en wist het verschil met haar concurrenten om de derde plaats klein genoeg te houden voor plaatsbehoud. Haar 6636 punten betekenden zelfs een Nederlands record.

Het fundament voor haar medaille legde Vetter - die vorig jaar Europees kampioen werd - op het onderdeel speerwerpen. Met een afstand van 58,41 meter gooide ze niet alleen een persoonlijk maar ook een kampioenschapsrecord.

Op de 800 meter - niet het sterkste onderdeel van Vetter - kwam de nummer vier uit het klassement nog enigszins in de buurt maar de voorsprong van zeventien seconden was voldoende voor de Nederlandse. Wereldkampioen op de meerkamp werd de Belgische Nafissatou Thiam, voor de Duitse Carolin Schäfer.