Onderzoekers laten Bush en Obama samen grappen

Veertig minuten aan audio van Obama’s State of the Union zijn al genoeg om Obama alles te laten zeggen wat je wil.

Acteur geeft Poetin realtime zijn gezichtsuitdrukking.
Acteur geeft Poetin realtime zijn gezichtsuitdrukking. Still uit clip Standford University.

Het is moeilijk om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Dat wordt nog moeilijker als bestaande nieuwsvideo’s met beeld en geluid geloofwaardig na te bootsen zijn.

In de even interessante als verontrustende aflevering ‘Breaking News’ van Radiolab, een podcast over de grensgebieden tussen wetenschap en filosofie, wordt uitgelegd dat op dit moment al spraaktechnnologie bestaat waarmee je hele speeches kan genereren van wie je maar wil.

Veertig minuten aan audio van Obama’s State of the Union zijn al genoeg om Obama alles te laten zeggen wat je wil. Met beeld ligt het iets lastiger, maar verschillende wetenschappers van Stanford, Princeton en de universiteit van Washington werken aan technieken waardoor je straks niet meer kan achterhalen of een bepaalde video echt is. Met behulp van een acteur is het al mogelijk om in een bestaande video een personage realtime de gezichtsuitdrukkingen van de acteur te geven, inclusief de juiste intonatie en emotie.

De toepassingen zijn eindeloos: denk aan de reclame-industrie: stel dat een Chinees bedrijf Scarlett Johansson reclame in het Chinees wil laten maken. Dan is het enige dat het bedrijf hoeft te doen, is de actrice een keer op te nemen, een vertaler in te huren en voilà: de actrice spreekt vloeiend Mandarijn. De wetenschappers zeggen dat ze de techniek vooral willen gebruiken om bijvoorbeeld overleden personen terug te halen:

“Zou het niet geweldig zijn om een gesprek te kunnen hebben met Albert Einstein of Carl Sagan?”

Radiolab doet zelf ook een poging om een nepvideo te maken, en dat ziet er nog niet helemaal geloofwaardig uit, maar de makers zijn natuurlijk ook geen techies. Ze vragen zich af wat de ontwikkeling van dit soort technieken betekent voor de toekomst van fake news. Dan wordt straks nog moeilijker te achterhalen of iets nepnieuws is. “America can’t handle this right now.” Luister de hele episode, de grap tussen Obama en Bush zit op 37:30 minuut: