Gesloten liveblog

Teruglezen: Nederland grijpt Europese titel na 4-2 zege op Denemarken

De Nederlandse voetbalsters kunnen zondag voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen worden. Oranje speelt in de finale in Enschede tegen Denemarken. Volg hier de prestaties van de Oranje Leeuwinnen.

Afsluiting liveblog

Dat was het dan weer voor vandaag. Een historische zondag waarop de vrouwen van het Nederlands elftal de eerste Europese titel mochten vieren. Na een spectaculaire finale werd Denemarken met 4-2 verslagen. Doelpunten waren er van Lieke Martens, Vivianne Miedema (twee keer) en Sherida Spitse.

Hartelijk dank voor het lezen en we wijzen graag nog op enkele verhalen die we maakten over de Oranje Leeuwinnen:

Lees ook: Het beste scenario op een EK in eigen land Lees ook: De ultieme vorm van erkenning voor de Leeuwinnen

Wedstrijdverslag NRC: Het beste scenario op een EK in eigen land

Naast het liveblog dat we bijhielden over de finale, maakte NRC-redacteur Fabian van de Poll ook een verslag van de zinderende finale.

Dee finale bevatte alle elementen van wat een voetbalwedstrijd zo aantrekkelijk kan maken. Zo was er Spanning, sensatie en waren er fraaie doelpunten:

"Het slotstuk van het Europees kampioenschap was een ware thriller, tot Vivianne Miedema in de slotminuten de bevrijdende 4-2 maakte. Titel binnen, het feest compleet."

Lees ook: Het beste scenario op een EK in eigen land

De speelsters van Oranje worden niet gigantisch rijk van de zondag behaalde titel, maar ze zijn de beste van Europa en dat vormt voor hen de ultieme bekroning, schrijft Van de Poll in zijn analyse van het toernooi:

"Vooral omdat dit geen incidenteel succes is geweest. Zoals de Portugese mannen misschien wel wat fortuin nodig hadden om Euro 2016 te winnen, speelde de factor geluk nauwelijks een rol bij de eerste toernooiwinst ooit van het Nederlandse vrouwenteam. Deze prestatie komt voort uit de tomeloze arbeid die is verricht in alle geledingen van het vrouwenvoetbal in Nederland."

Lees ook: De ultieme vorm van erkenning voor de Leeuwinnen

Huldiging maandag in Utrecht

Voor wie de Europese titel mee wil vieren: het Nederlands elftal zal maandag geëerd worden in het Utrechtse Park Lepelenburg. De huldiging begint om 18.00 uur en er is plaats voor 12.000 man.

Is dat genoeg om de te verwachte mensenmassa plaats te bieden? Mochten er meer bezoekers komen, worden in elk geval enkele extra straten afgesloten, zo liet de gemeente eerder weten. Utrecht denkt bovendien na over meer opties.

Ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) vindt het aantal bezoekers van een mogelijke huldiging moeilijk inschatten, schreef NRC eerder. „Mensen kunnen op vakantie zijn, waardoor ze allemaal wegblijven. Maar door de vakantie kunnen ze ook juist thuis zijn en zo’n huldiging als een leuk uitstapje zien"

Lees ook: Is park Lepelenburg groot genoeg voor de huldiging?

Het gehele programma van de huldiging, zoals het er nu naar uitziet, is te vinden via de website van de gemeente Utrecht.

Nederland neemt beker in ontvangst

Aanvoerder in de eerste twee wedstrijden Mandy van den Berg en finalecaptain Sherida Spitse hebben zojuist samen de Europese titel in ontvangst genomen. De speelster dansen en drentelen over het veld. Overal zijn uitgelaten gezichten te zien na deze topprestatie. De beker gaat van hand tot hand.

Lieke Martens speelster van het toernooi

Naast de Europese titel krijgt Nederland nog een prijs toebedeeld. Aanvalster Lieke Martens wordt verkozen tot speelster van het toernooi. Martens scoorde driemaal en vertrekt naar Catalonië waar ze na de zomer uitkomt voor FC Barcelona.

Foto John Thys/AFP

Van de Sanden: een droom die uitkomt

Terwijl de speelsters een ereronde maken door de Grolsch Veste, geeft een van de beste speelsters in de finale een interview aan de NOS:

"Nou ik vond het wel spannend hoor. Laatste wedstrijd finale, dan geef je alles al kan je niet meer. Dit is een droom die is uitgekomen. In de rust zeiden we tegen elkaar: laten we gewoon doen alsof het 0-0 is en er voor gaan. Ik ben zo trots op deze meiden."

Shanice van de Sanden. Foto Patrick Post/AP

Dit zijn de namen: deze ploeg werd Europees kampioen voetbal

Vivianne Miedema, Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse, het zijn vier van de namen van de speelsters die Nederland de Europese titel bezorgden. Wie waren de Oranje Leeuwinnen en hoe zag deze historische selectie eruit?

Lees ook: Dit zijn de Oranje Leeuwinnen

Nederland grijpt Europese titel

En daar is het laatste fluitsignaal. Nederland schrijft geschiedenis en pakt zijn eerste Europese titel. De Denen worden in de finale met 4-2 verslagen door treffers van Martens, Miedema (tweemaal) en Spitse. De ploeg van bondscoach Wiegman mag zo de hoofdprijs in ontvangst gaan nemen.

Het team sluit het toernooi daarmee af met een indrukwekkende zegereeks van zes overwinningen. Eerder werden al Noorwegen (1-0), Denemarken (eerste maal, 1-0), België (2-1), Zweden (2-0) en Engeland (3-0) verslagen. Dit Europees Kampioenschap krijgt een terechte winnaar. Als een van de weinige ploegen wilde Nederland altijd voetballen. Het koos ook in de finale weer de aanval en dat werd beloond. Wat een prestatie van de Oranje leeuwinnen.

Foto Bas Czerwinski/ANP

Miedema maakt bevrijdende 4-2

De titel is binnen, dat kan niet meer misgaan! Spits Vivianne Miedema schiet de 4-2 binnen. Het is haar tweede treffer. In het strafschopgebied kapt Miedema haar tegenstander uit en schiet binnen. Nog vier minuten blessuretijd. Wat kan Oranje nog overkomen? Ondertussen heeft aanvalster Van de Sanden een publiekswissel gekregen.

Vivianne Miedema Scores her 2nd Goal for Netherlands 4-2. UEFA Women's EURO Final 2017 #WEURO2017 #womensfootball #NEDDEN Video: Eurosport pic.twitter.com/tfH00Q3NdI

— WomensSoccerUnited (@WSUasa) 6 augustus 2017

Nog tien minuten volhouden voor Oranje

Nog zo'n tien minuten standhouden en dan is de Europese titel binnen voor Nederland. De Denen dringen wel aan, maar echt gevaarlijk zijn ze de laatste tien minuten niet meer geweest.

De Deense ploeg zet bovendien de derde wissel in. Junge Pedersen maakt plaats voor Christiansen. Mocht het tot een verlenging komen dan mag er eventueel nog een vierde keer worden gewisseld.

Twitter avatar oranjevrouwen OranjeLeeuwinnen 📸 | Nog een kwartier standhouden! 💪 #NEDDEN https://t.co/ULCJc6iXU6

Tweede wissel aan Deense zijde

Een blessure aan Deense zijde. Boye Sørensen verlaat het veld en Line Røddik Hansen komt erin.

Geel voor Van der Gragt na tackle op Harder

Denemarken zet wat meer druk op de Nederlandse defensie. Van der Gragt grijpt in en tikt aanvalster Harder aan. Vrije trap voor Denemarken op een plek waar EK-ambassadeur Pierre van Hooijdonk wel raad mee zou weten. Deze vrije schop eindigt echter in de handen van keepster Van Veenendaal.

Wedstrijd golft op en neer

Nog zo'n 25 minuten scheiden Nederland van de eerste Europese titel. Denemarken is echter nog niet verslagen. De Denen komen met Nadim en Harder er een aantal keer vervaarlijk uit. Van Veenendaal krijgt een corner niet weg maar het Deense schot belandt naast het doel.

Ondertussen is aan Deense zijde ook gewisseld: Kildemoes verlaat het veld en in haar plaats is Thorgesen gekomen.

Grote kans voor Miedema

Een grote kans voor spits Miedema. De aanvalster krijgt de bal voor de voeten na een voorzet van links van Lieke Martens en kan van dichtbij inschieten. Haar volley wordt echter gekeerd door keepster Pedersen.

Janssen komt erin voor Van Lunteren

We hadden het in al het spektakel bijna over het hoofd gezien maar Nederland heeft inmiddels de eerste wissel doorgevoerd. Verdediger Desiree van Lunteren heeft het veld verlaten en Dominique Janssen heeft haar plaats ingenomen.

Nederland fel in eerste 15 minuten tweede helft

De wedstrijd is 60 minuten ver en Nederland lijkt met een duidelijke opdracht uit de kleedkamers te zijn gekomen: met fel spel de Denen onder druk zetten. Oranje valt aan via de zijkanten, versiert enkele vrije trappen en is bovenal op jacht naar doelpunten. De ploeg van bondscoach Wiegman wil zichzelf wat meer lucht geven met een vierde treffer.

Fanzone viert goal Spitse

Ondertussen wordt er in de Enschedese fanzone meegeleefd met de Oranje leeuwinnen. Het doelpunt van Spitse wordt daar massaal gevierd:

Enschede juicht voor Oranje met het doelpunt van FC Twente-speelster Sherida Spitse #OranjeLeeuwinnen #enschede pic.twitter.com/FmWtQTxDoE

— Joost Dijkgraaf (@JoostDijkgraaf) 6 augustus 2017

Spitse schiet vrije trap binnen: 3-2 voor Nederland

De tweede helft gaat gewoon verder waar de eerste is opgehouden: met doelpunten. Een vrije trap voor Nederland op zo'n 20 meter van het doel. Hoewel er een muur staat, wordt de Deense keepster toch op het verkeerde been gezet als Spits inschiet. De routinier werkt de bal rechts langs de muur en verrast doelvrouw Pedersen. 3-2 voor Oranje.

GOAL!!!

Spitse fires the Netherlands back into the lead! #WEURO2017 #NEDDEN pic.twitter.com/XoFkGDxmM6

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 6 augustus 2017

De balt rolt weer: tweede helft begonnen

De tweede helft is begonnen nu Oranje heeft afgetrapt. Beide selecties zijn vooralsnog ongewijzigd. Zou het wedstrijdverloop net zo spectaculair gaan als in de eerste helft? Hoewel er veel gescoord is, is het bij lange na nog niet de meest doelpuntrijke eindstrijd bij het EK voetbal voor vrouwen. Dat was Duitsland - Engeland in 2009: 6-2.

De metamorfose van Oranje in 2017

Er valt genoeg te zeggen over de eerste helft van de finale van het EK voetbal voor vrouwen, maar laten we nog even terugkijken op de weg die Nederland tot aan de finale heeft afgelegd.

Na een mislukt WK twee jaar terug, was het nog maar de vraag hoe sterk het Nederlands elftal voor de dag zou komen op het EK in eigen land. De speelsters zelf hadden het idee dat er meer in het team zat dan de selectie op het mondiaal toernooi liet zien. Dat leek er in het eerste jaar daarna nog niet volledig uit te komen. De KNVB greep in een verving eind vorig jaar bondscoach Arjan van der Laan. Pijnlijk, maar het elftal boekte wel enorme progressie, schrijft NRC-redacteur Fabian van der Poll.

Lees ook: De reuzensprong én de pijnlijke trainerswissel

Rust in Enschede: Nederland - Denemarken gelijk (2-2)

En het is rust in Enschede. We hebben een prachtige eerste helft gezien waarin het zelden saai was en de goals evenwichtig over beide teams werden verdeeld (2-2). Openden de Denen spectaculair met een doelpunt uit een strafschop in de zesde minuut, na tien minuten zette spits Miedema Nederland weer op 1-1 met een intikker na goed werk van Van der Sanden.

Nederland werd onder aanvoering van de rechtsbuiten gaandeweg sterker. Dat kwam na 28 minuten opnieuw tot uiting toen Martens zich knap vrij speelde en de Deense keepster Pedersen verraste. Opnieuw kon de leidende partij echter niet lang van de voorsprong genieten. Pernille Harder kwam na 30 minuten vanaf rechts naar binnen en schoot knap raak: 2-2

Geel voor Nadim

De Zwitserse scheidsrechter is niet gediend van aanmerkingen op de leiding. Staubli geeft de Deense spits Nadim geel na geklaag.

Denemarken nu wat sterker dan Oranje, geel voor Dekker (2-2)

Oef, daar is Nadim weer. De Deense spits duikt op voor het Nederlandse doel maar kan de voorzet vanaf de rechterkant niet binnenwerken. Ze staat overigens ook buitenspel dus een eventueel doelpunt had niet geteld.

Het zegt wel een hoop over het spelbeeld in de eerste 40 minuten. Was Nederland aanvankelijk de sterkere, nu komen de Denen weer terug. Dekker krijgt bovendien geel na aanmerkingen op de leiding. De Deense Harder schiet een vrije trap op zo'n 25 meter van het doel echter over.

En daar zijn de Denen weer: 2-2

Het spektakel gaat vrolijk verder. Lijkt Nederland het overwicht uit te buiten met een 2-1 voorsprong, zijn daar de Denen weer. Alsof ze het zo hebben afgesproken. De Deense nummer 10 Pernille Harder schiet binnen loopt weg van de Nederlandse verdedigster. Er is geen Deense in de buurt dus trekt Harder naar binnen. Haar schot in de korte hoek treft doel. Finale weer in evenwicht. (2-2)

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Pernille Harder, de vedette van de Denen. Speelt bij Wolfsburg en laat zojuist zien waarom. Meer doelpunten lijken op komst. Sensatie hier.

Knap schot van Martens zet Nederland op voorsprong (2-1)

Schreven we net nog dat Nederland de bovenhand heeft, nu is het Martens die het overwicht omzet in een doelpunt. Ze trekt draait om haar as en dribbelt op de rand van het strafschopgebied naar binnen. Met een geplaatst schot in de rechterhoek verslaat ze de Deense keepster Petersen. 2-1 voor de Oranje leeuwinnen!

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Geen ziedend schot, maar kennelijk zo goed geplaatst dat keepster Stina Lykke Petersen zich erdoor laat verrassen. Weer Martens dus. EK-ster

GOOOAAALLL!!!

What a final this is 🙌

Netherlands take the lead with an absolute missile from Martens 🚀#WEURO2017 #NEDDEN pic.twitter.com/ghzfFlG9nC

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) 6 augustus 2017

Nederland wordt sterker

De eerste 25 minuten van de wedstrijd zijn gespeeld en na het spectaculaire begin met twee doelpunten in de eerste tien minuten heeft Nederland nu de overhand in de wedstrijd. Vooral Van de Sanden komt er aan de rechterkant regelmatig gevaarlijk uit. Back Cecilie Sandvej ziet vooralsnog vooral de achterkant van de Nederlandse, als ze de aanvalster weer eens voorbij ziet schieten.

Gele kaart voor Groenen

De eerste gele kaart van de wedstrijd valt aan Nederlandse zijde. De prent is voor Jackie Groenen die ter hoogte van de middellijn de Deense Veje neerhaalt.

Schot Martens gekeerd door Deense keepster

Bijna is daar de 2-1 voor Nederland. Een vrijwel identieke situatie als bij de 1-1. Van de Sanden komt op aan de rechterkant en geeft voor. Dit keer is het niet Miedema maar Lieke Martens die schiet. Haar voorzet wordt ternauwernood gekeerd door de Deense keepster.

Nederland maakt meteen gelijk: 1-1

En meteen herstelt Nederland de schade! In de zesde minuut stoomt Shanice van de Sanden aan de rechterkant op. Haar lage voorzet wordt door spits Vivian Miedema binnen getikt. Ze maakt haar derde van het toernooi!

Twitter avatar FabvdPoll Fabian van der Poll Is de Deense Back Cecilie Sandvej soms traag of is Van de Sanden zo snel? Waanzin. Knappe voorzet, prima afgemaakt door Miedema.

Vivianne Miedema Scores Goal to level game at 1-1. Video: Eurosport, UEFA Women's EURO Final 2017 #WEURO2017 #womensfootball #NEDDEN pic.twitter.com/hvTkL3j7Am

— WomensSoccerUnited (@WSUasa) 6 augustus 2017

Denemarken op voorsprong na vroege penalty (1-0)

Oei een slecht begin voor Nederland. Verdedigster Van Es haalt Troelsgaard onderuit in de zestien. Penalty voor Denemarken. Spits Nadim schiet de toegekende strafschop feilloos binnen. 1-0 voor Denemarken.

Nadia Nadim Scores Penalty to put Denmark 1 up. Video: Eurosport, UEFA Women's EURO Final 2017 #WEURO2017 #womensfootball #NEDDEN pic.twitter.com/hdMtACQktV

— WomensSoccerUnited (@WSUasa) 6 augustus 2017

Wedstrijd afgetrapt door Nadim, Deense met een bijzonder verhaal

De wedstrijd is zojuist begonnen met de aftrap door de Deense spits Nadia Nadim. De geboren Afghaanse kent een bijzondere geschiedenis. Ze vluchtte met haar moeder en zusjes voor de Talibaan. Nu speelt ze met het Deense voetbalteam op het EK.

Lees ook: Van vluchteling tot Deens boegbeeld

Opstelling Oranje dezelfde als in de halve finale

Onder het mom 'never change a winning team' heeft bondscoach Sarina Wiegman gekozen voor dezelfde opstelling als in de halve finale tegen Engeland. Dat betekent dat Stefanie van der Gragt samen met Anouk Dekker het centrale verdedigingsduo vormt. Van der Gragt viel in de kwartfinalewedstrijd tegen Zweden uit met knieklachten, maar die lijken dus onder controle te zijn.

Twitter avatar oranjevrouwen OranjeLeeuwinnen Met deze elf gaan we starten aan de finale tegen Denemarken. Over anderhalf uur trappen we af! #NEDDEN #OnsEK https://t.co/AgjYBiPV31
Lees ook: Dit zijn de Oranje Leeuwinnen

Finale Nederland - Denemarken begint om 17.00 uur

Goedemiddag, welkom bij dit liveblog van de finale van het EK-voetbal voor vrouwen. Om 17.00 uur trappen Nederland en Denemarken in de Enschedese Grolsch Veste af voor wat het spetterende slotstuk moet worden van het Europees Kampioenschap in eigen land. Nog nooit eerder haalde Oranje de finale. Dat geldt net zozeer voor Denemarken, waardoor er vanavond sowieso een land voor het eerst met de beker in handen staat.

Nederland en Denemarken troffen elkaar eerder dit toernooi al een keer. In de groepsfase werden de Denen moeizaam met 1-0 aan de kant gezet door een doelpunt, uit een strafschop, van Sherida Spitse. Dat betekent geenszins dat de eindstrijd al een gelopen race is: Denemarken was in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van titelverdediger Duitsland.

Nederland kent tot nu toe een foutloos parcours. In de groepsfase werd driemaal gewonnen. Naast een zege op Denemarken werden ook Noorwegen (1-0) en België (2-1) aan de kant gezet. In de kwartfinale moest oud-winnaar Zweden eraan geloven (2-0), waarna in de halve finale Engeland aan de kant werd geschoven.

Denemarken versloeg België en Noorwegen (tweemaal 1-0) en rekende daarna zoals gezegd af met Duitsland. In de halve finale werd Oostenrijk na strafschoppen aan de kant gezet.

Lees ook: En nu: nog één keer Denemarken