Koreaanse steracteur ‘survivalt’ in de DMZ en maakt een docu

Omdat de DMZ tussen de beide Korea’s een soort niemandsland is, kan de natuur er ongerept zijn gang gaan.

Een stel gieren op een rijstveld bij de gedemilitariseerde zone in Korea.
Een stel gieren op een rijstveld bij de gedemilitariseerde zone in Korea. Foto Jeon Heon-Kyun / EPA

De gedemilitariseerde zone (DMZ), die de grens vormt tussen Noord- en Zuid-Korea, is de afgelopen zestig jaar een soort natuurreservaat geworden. Een documentaire laat de ongereptheid zien.

De 248 kilometer lange en vier kilometer brede strook is misschien wel het meest zwaar bewapende stukje grond ter wereld. Doordat er zo weinig mensen in het gebied komen, is het ook een soort niemandsland waar de natuur ongestoord zijn gang kan gaan. Er komen allerlei zeldzame diersoorten zoals de Aziatische beer, de lynx en antilopen voor. Naar verluidt zou er ook een tijger voorkomen.

Net als uit Noord-Korea komen er weinig beelden vandaan. Maar de Koreaanse steracteur en zanger Lee Min-ho maakte voor MBC, een van de grote Koreaanse tv-netwerken, een serie documentaires over het gebied. In de eerste aflevering zien we hem oog in oog staan met een wild zwijn, belaagd worden door zeemeeuwen, hiken met een militair en afzien in de kou terwijl hij zijn rijstdriehoekjes en astronauten noedelsoep naar binnen peuzelt. Al doet de soms dramatische muziek anders vermoeden, echt ruig wordt het niet in de serie.

De natuur moet natuurlijk de hoofdrol spelen, maar duizenden Koreaanse tienermeisjes zullen de serie ongetwijfeld vooral bekijken om te zien hoe de in Zuid-Korea immens populaire acteur hier ‘survivalt’. Lee is bij lange na geen Bear Grylls, Steve Irwin of een enthousiaste Freek Vonk, en zijn commentaar is wat obligaat, maar de serie is toch de moeite waard omdat je en passant wat meekrijgt over het militaire leven langs de grens. Zo zien we een oefening van rekruten, en leren we dat Koreaanse, stoere, militairen gewoon durven te huilen op camera (episode 2).

Aflevering 5 moet nog online verschijnen, maar de eerste vier afleveringen van DMZ The Wild zijn hier te zien.