Israël wil Al Jazeera in de ban doen

Het kanaal wordt door het land ervan beticht “aan te zetten tot geweld”. Het besluit is een diplomatiek statement jegens Qatar.

Het kantoor van Al Jazeera in Jeruzalem.
Het kantoor van Al Jazeera in Jeruzalem. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Israël heeft zondag aangekondigd dat het alle persaccreditaties voor televisiezender Al Jazeera-journalisten in het land wil gaan intrekken. Daarnaast is de regering van premier Benjamin Netanyahu van plan het kantoor van het mediabedrijf in Jeruzalem te sluiten, zo heeft minister van Communicatie Ayoob Kara zondag laten weten. Het besluit is een diplomatiek statement jegens Qatar, de bakermat van de zender.

Ook heeft Israël kabelexploitanten opgeroepen om de doorgifte te staken van de uitzendingen van Al Jazeera die vanuit andere landen komen. Het betreft volgens Kara maatregelen die noodzakelijk zijn omdat via het kanaal militante groeperingen mensen “aanzetten tot het gebruik van geweld”.

“Onlangs hebben de meeste landen in de regio al besloten dat Al Jazeera terrorisme en radicalisatie aanmoedigt”, zegt Kara. “En als iedereen heeft geconstateerd dat Al Jazeera een middel is van IS, Hamas, Hezbollah en Iran, dan is het vreemd om als enige geen maatregelen te nemen.”

Het is niet duidelijk wanneer de uitzendingen exact zullen worden gestaakt. Het Israëlische parlement moet zich er nog over uitspreken.

“Ondemocratisch besluit”

Al Jazeera spreekt in een reactie op het nieuws van een “ondemocratisch besluit” en wil juridische stappen ondernemen tegen Israël. De zender noemt het frappant dat de maatregel komt van een land dat zichzelf “de enige democratie in het Midden Oosten noemt” en dat het bedrijf niet is ingelicht over de sancties. Al Jazeera wil de werkzaamheden in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever voortzetten.

Volgens Al Jazeera zelf probeert premier Netanyahu al langere tijd om het mediabedrijf in de ban te doen. Zo zou hij de berichtgeving over de spanningen rond de toegang tot de Tempelberg en de daarop gelegen Al-Aqsa-moskee als “anti-Israël” hebben gekwalificeerd.

Lees ook: Al Jazeera: kritisch over (bijna) alles

Jordanië en Saoedie-Arabië sloten onlangs al kantoren van Al Jazeera in hun land. Dat besluit was onderdeel van een reeks diplomatieke maatregelen tegen het regime in Qatar, dat wordt beticht van steun aan terroristische organisaties. De doorgifte van het kanaal is ook geblokkeerd in Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. De landen eisen een algehele sluiting van Al Jazeera, dat haar thuisbasis heeft in Qatar.

Al Jazeera

Al Jazeera is het belangrijkste televisiekanaal in het Midden-Oosten. Het bedrijf werd in 1996 opgericht en heeft zo’n drieduizend medewerkers, verspreid over redacties in ruim zeventig landen. Dagelijks kijken nog altijd miljoenen mensen, voornamelijk in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, naar de zender.