China dringt bij Noord-Korea aan te stoppen met rakettesten

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep Noord-Korea op de provocerende houding te laten varen.

Ministers van Buitenlandse Zaken van Zuidoost-Aziatische landen tijdens een vergadering voorafgaand aan de ASEAN-top die maandag begint.
Ministers van Buitenlandse Zaken van Zuidoost-Aziatische landen tijdens een vergadering voorafgaand aan de ASEAN-top die maandag begint. Foto Noel Celis / EPA

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn Noord-Koreaanse collega erop aangedrongen te stoppen met de rakettesten, die het land regelmatig uitvoert.

De twee ministers hadden zondag een bespreking in de Filippijnse hoofdstad Manila, een dag nadat de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea nieuwe sancties hadden opgelegd, bericht persbureau Reuters. Die kunnen het land ongeveer een miljard dollar (850 miljoen euro) kosten, een derde van het totaalbedrag dat het land jaarlijks verdient aan export.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep Noord-Korea op de provocerende houding te laten varen. Hij zei dat de sancties een gepast antwoord zijn op de recente provocaties van Noord-Korea, maar dat verder praten nu noodzaak is:

“We kunnen niet het ene doen, en het andere nalaten. Sancties zijn nodig, maar zijn niet het einddoel. We roepen beide zijden op een verantwoordelijke houding aan te nemen. Verdere escalatie van de situatie moeten we voorkomen.”

De verwachting is dat de zaterdag ingestelde sancties tegen Noord-Korea als gepreksonderwerp zullen domineren op de ASEAN-top maandag van Zuidoost-Aziatische landen, Rusland, China en de VS. China is de afgelopen periode regelmatig bekritiseerd door de Amerikaanse president Trump dat het te weinig druk zou leggen op Noord-Korea. Zaterdag prees Trump China dat het voor de sancties stemde:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United Nations Security Council just voted 15-0 to sanction North Korea. China and Russia voted with us. Very big financial impact!