China dringt aan bij Noord-Korea te stoppen met rakettesten

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep Noord-Korea op de provocerende houding te laten varen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn Noord-Koreaanse collega erop aangedrongen te stoppen met de rakettesten, die het land regelmatig uitvoert.

De twee ministers hadden zondag een bespreking in de Filippijnse hoofdstad Manila, een dag nadat de Verenigde Naties Noord-Korea nieuwe sancties hadden opgelegd, bericht persbureau Reuters. Die kunnen het land ongeveer een miljard dollar (850 miljoen euro) kosten een derde van het totaalbedrag dat het land jaarlijks verdient aan export.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep Noord-Korea op de provocerende houding te laten varen. Hij zei dat de sancties een gepast antwoord zijn op de recente provocaties van Noord-Korea, maar dat verder praten nu noodzaak is:

“We kunnen niet het ene doen, en het andere nalaten. Sancties zijn nodig, maar het is niet het einddoel. We roepen beide zijden op een verantwoordelijke houding aan te nemen. Verdere escalatie van de situatie moeten we voorkomen.”

De verwachting is dat de zaterdag ingestelde sancties tegen Noord-Korea als gepreksonderwerp zullen domineren op de ASEAN-top maandag van Zuidoost-Aziatische landen, Rusland, China en de VS. China is de afgelopen periode regelmatig bekritiseerd door de Amerikaanse president Trump dat het te weinig druk zou leggen op Noord-Korea. Zaterdag prees Trump China dat het voor de sancties stemde:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United Nations Security Council just voted 15-0 to sanction North Korea. China and Russia voted with us. Very big financial impact!