Recensie

Recensie Theater

Caesar geeft een showtje weg

In het Amsterdamse Bos speelt Orkater deze zomer ‘Julius Caesar’ van Shakespeare. De karakters zijn lekker excentriek, maar de voorstelling voelt wat langgerekt.

Shakespeare's Julius Caesar, gespeeld door Orkater.
Shakespeare's Julius Caesar, gespeeld door Orkater. Foto Ben van Duin/Orkater

De wind slingert de boomtoppen heen en weer, maar daar staat hij. Ongenaakbaar in zijn witte mantel, te midden van al het (natuur)geweld: Caesar. Drie maal heeft hij de lauwerkrans van zijn hoofd geweerd, drie keer het keizerschap geweigerd. Meer show dan nederigheid, zo wordt er gefluisterd, maar de publiekslieveling scoort met zijn act.

Samen met het Amsterdamse Bostheater en de Stadsschouwburg Amsterdam waagt Orkater zich aan de Shakespeare-tragedie Julius Caesar. Mattias Van de Vijver speelt de titelrol goed excentriek en overmoedig, als de ultieme tegenstrever van de rationele Brutus (ingetogen rol van Matthijs van de Sande Bakhuyzen). Geeft Caesar een showtje weg, denkt Brutus er nog eens rustig over na. Je ziet de spanning stijgen en stijgen, tot het haar kookpunt bereikt. De dictator moet sterven om de vrijheid van het volk te waarborgen – er is geen andere optie meer. Actueel theater in tijden waar dictatorschap, volgens de krantenkoppen, altijd één verkiezingswinst ver weg is.

Beelden van tijdens de repetitie:

In regie van Michiel de Regt opent de voorstelling met Caesars dood, om vervolgens opnieuw naar dat onvermijdelijk ‘et tu, Brute?’ toe te werken. Een krachtsinspanning is het, die ook heel wat vraagt van het publiek op de houten bankjes van het Bostheater. In ruim twee uur valt de muziek van K.O. Brass! samen met sterk acteerwerk. Zo speelt Charlie Chan Dagelet haar Cassius scherp en is Erik van der Horsts’ Casca heerlijk camp. Hij zorgt voor de (welkome) luchtige momenten. Toch voelt Julius Caesar langgerekt, zeker tegen het einde van de voorstelling. Het is eigenlijk net politiek: de excentrieke idioten zorgen uiteindelijk toch voor de smeuïgste momenten. Na de dood van Caesar is de spanning er in deze bewerking wel een beetje uit.