Vakantiedrukte barst los op Europese wegen

De topdrukte kwam trager op gang dan vorige week, maar in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland staan inmiddels lange files.

Drukte op de A9 in Frankrijk.
Drukte op de A9 in Frankrijk. Foto Virginie Calvieres/EPA

Nederlandse vakantiegangers krijgen zaterdag op veel Europese wegen te maken met lange files. De topdrukte op de tweede ‘Zwarte Zaterdag’ van deze zomer kwam vergeleken met vorige week later op gang, zo blijkt uit de informatie van de Verkeersinformatiedienst (VID) en de ANWB.

In Frankrijk staan op de Autoroute du Soleil bij Lyon en Valance lange files richting het zuiden. In totaal gaat het om 55 kilometer file vanaf de A6 naar de A7 richting Valence. Dit levert automobilisten zeker twee uur vertraging op. Tussen Montpellier en Spanje staat nog eens ruim 30 kilometer file. Ook op de A10 richting Bordeaux moeten vakantiegangers rekening houden met uren extra reistijd.

Volgens de ANWB werd om 12.45 uur het hoogtepunt bereikt met 857 kilometer file in heel Frankrijk. Vorige week zaterdag stond er op het hoogtepunt 610 kilometer file.

Ook drukte in Duitsland, Italië en Zwitserland

Niet alleen in Frankrijk is het druk op de weg: ook in Duitsland, Italië en Zwitserland staan lange files. In Duitsland wordt automobilisten aangeraden de A3 bij Leverkusen richting Keulen te mijden. In verband met wegwerkzaamheden en een motorongeluk is slechts één rijstrook geopend. Hierdoor staat een file van 12 kilometer. Op de A8 richting Salzburg is er, net als op de B179 via de Fernpas, meer dan een uur vertraging.

In Italië is het vooral druk op de weg naar het noorden bij het Gardameer. Omdat voor veel Italianen de vakantie dit weekend is begonnen, staan er ook lange files richting de Adriatische kust, zoals op de A14 van Milaan via Bologna naar Rimini. Ook zorgen vakantiegangers op weg naar huis op de A22 van Verona naar de Brennerpas voor lange files.

In Zwitserland is de wachttijd voor de Gotthardtunnel in beide richtingen opgelopen tot meer dan een uur. Volgens de ANWB bereikt de drukte rond 14.00 uur een hoogtepunt en neemt daarna langzaam af.