Sprintwonder Bolt kan het niet nog een keer

De zevenvoudig wereldkampioen sprint, die na dit toernooi stopt, moest in de finale van de 100 meter zaterdag buigen voor Justin Gatlin.

Bolt tijdens de halve finales, eerder op zaterdag.
Bolt tijdens de halve finales, eerder op zaterdag. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Usain Bolt sluit zijn loopbaan niet af als wereldkampioen op de 100 meter sprint. De Jamaicaan moest het in de finale van zaterdagavond afleggen tegen Justin Gatlin, die de kortste sprintafstand won in een tijd van 9,92 seconden. Bolt, die na dit toernooi afscheid neemt van de sport, eindigde als derde.

Na een gebruikelijke tragere start leek Bolt in de laatste meters heel even op weg naar een vierde gouden plak op de 100 meter. In zijn laatste passen kwam de wereldrecordhouder (9,58 seconden) net de kracht tekort om Gatlin achter zich te houden. Ook Christian Coleman, in de halve finales nog de snelste, eindigde nog voor Bolt.

Meteen na het passeren van de eindstreep ging Gatlin door de knieën voor Bolt, die met zijn vele wereldtitels en olympische medailles negen jaar lang alleenheerser op de sprint was. De 30-jarige sprinter zelf greep daarna de gelegenheid aan om het publiek in Londen uitgebreid te bedanken.

Nog één kans op een titel

Toch bestaat nog altijd de kans dat Bolt afscheid neemt van de sport met een wereldtitel. De Jamaicaan doet in Londen ook nog mee aan de 4×100 meter estafette, een onderdeel waarop hij al vier keer eerder wereldkampioen werd. Aangezien Bolt sinds de Olympische Spelen van Rio gestopt is met het lopen van de 200 meter was zaterdag wel de laatste keer dat hij individueel in actie kwam.

The show is over, de loopbaan van Bolt bijna voorbij. Welke erfenis laat hij achter?

Wat de uitkomst van die race ook wordt: Bolt heeft een erelijst die zijn gelijke niet kent. De Jamaicaan won acht olympische titels op drie verschillende toernooien. En met uitzondering van de 100 meter in 2011 won hij sinds 2009 op elk wereldkampioenschap álle sprintafstanden. Tot de nederlaag van zaterdagavond die reeks beëindigde.

En hoe presteerde Nederland vandaag?

  • Voor sprintster Dafne Schippers begon het WK zaterdag ideaal. Ze plaatste zich eenvoudig voor de halve finale van de 100 meter in een tijd van 11,00 seconden. Wel moest de 25-jarige in haar serie een collega voor laten gaan: Marie-Josée Ta Lou was iets sneller. Dat ze niet won? Het kon Schippers weinig deren. “Het gaat hier niet om tijden, maar om de medailles. Ik ben zeer tevreden, het lichaam voelt goed”, zei ze tegen ANP. De halve finale en finale van de 100 meter voor vrouwen zijn zondagavond.
  • In de kwalificaties op vrijdag was ze al de snelste van haar heat. Maar in de halve finale van de 1.500 meter voor vrouwen was middellangeafstandsloper Sifan Hassan zelfs de snelste van het gehele veld. Met een tijd van 4.03,77 minuten bewees ze zaterdag eens te meer favoriet te zijn voor de wereldtitel. Of de 24-jarige Hassan haar bronzen plak uit 2015 kan overtreffen blijkt maandag, als de finale van de 1.500 meter wordt gelopen.
  • Na vier onderdelen op de zevenkamp heeft Anouk Vetter een medaille “eigenlijk al uit haar hoofd gezet”. De verrassende Europees kampioene van vorig jaar sluit de eerste dag af als vijfde in de ranglijst, één plek voor landgenote Nadine Broersen. En hoewel de achterstand van Vetter niet onoverbrugbaar is, denkt ze alleen met een uitzonderlijke tweede dag nog in aanmerking te komen voor een podiumplaats. “Dat niveau hier is zo hoog. Dat is echt bizar.”
  • Tegen de Ethiopische olympisch kampioene Almaz Ayana was op de 10.000 meter zaterdag niemand opgewassen. Maar in de achtergrond zette langeafstandsloper Susan Krumins wel haar beste tijd ooit neer. De 31-jarige atlete liep de tien kilometer in 31.20,24 en sloot de finale daarmee af als vijfde.